COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

„Moldovagaz”: Prețuri mai mici la importul de gaze

„Moldovagaz”: Prețuri mai mici la importul de gaze

Președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, este de părere că operatorul de gaze ar putea identifica o soluție de micșorare a prețului de achiziție prin modificarea formulei de calcul la importarea gazului atît de pe piețele spot, cît și de la „Gazprom”.

Vadim Ceban consideră că prețul la bursele europene este unul corect, chiar dacă pentru țara noastră el nu întotdeauna este avantajos. Pînă la urmă Moldova ar putea aplica o formulă hibrid de preț la ”combustibilul albastru”, în care se va lua în calcul atît indexarea în funcție de cotațiile petrolului, cît și cotațiile spot, scrie sputnik.md.

„După prognozele și calculele noastre, prețul mediu pe an va varia în jur de 145 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, care comparativ cu celelalte state, dacă luăm mediile anuale, va fi mai ieftin. Pot să vă spun că lucrăm în vederea introducerii în formula de calcul pentru trimestrul III a unei componente de preț spot. În așa mod, vom avea o formulă hibrid care se va baza atît pe indexarea în funcție de cotațiile petrolului, dar și cotațiile spot. Dacă va scădea prețul mediu pe an la gaze, posibil, va apărea și posibilitatea de a revizui inclusiv tarifele pentru consumatorii finali. Cu cît vor fi revizuite tarifele, la moment nu pot să vă spun”, a precizat Vadim Ceban.


Prețul spot, potrivit hubului din Austria, cel mai apropiat de Moldova, a scăzut în prima jumătate a anului la 53 de dolari pentru 1000 metri cubi de gaze. În prezent, Moldova importă gaze naturale din Federația Rusă la un preț de 155 de dolari pentru 1000 de metri cubi.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load