COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Moldova va trebui să gestioneze două şocuri - declarație

Moldova va trebui să gestioneze două şocuri - declarație

În viitorul apropiat, Moldova va trebui să gestioneze două şocuri majore ale pandemiei COVID 19: şocul indus de presiunea asupra sistemului de sănătate și șocul migrațional.

Concluzia se regăsește într-un studiu privind impactul COVID-19 asupra bunăstării migranţilor moldoveni, realizat de Organizația Internațională pentru Migrație. Șocul indus de presiunea asupra sistemului de sănătate este caracterizat prin „amplitudinea maximă a crizei medicale în Moldova.

Șocul migraţional al fluxurilor ridicate ale lucrătorilor migranţi moldoveni se va producee în timp ce economia moldovenească va intra în recesiune şi cererea de muncă va scădea drastic în ţară, prognozează experții.


În conformitate cu spusele moldovenilor din diasporă, muncitorii migranţi moldoveni aşteaptă ca autorităţile Republicii Moldova să acţioneze rapid şi să aplice „o strategie pe termen scurt şi mediu pentru a gestiona situaţia de criză şi post criză” .

Reprezentanții diasporei spun că această strategie ar trebui să fie centrată pe oameni, ţinînd cont de necesităţile migranţilor moldoveni şi de vulnerabilităţile acestora.

Strategia ar trebui să includă trei elemente, după cum urmează:

1. o campanie de informare mai amplă care vizează migranţii, abordînd în mod specific drepturile migranţilor moldoveni în ţara de destinaţie în timp de criză, măsurile de protecţie şi de prevenire a infectării cu COVID 19, procedurile de repatriere pentru cei mai vulnerabili, instrumentele existente/linii verzi pentru susţinerea imediată de la distanţă;

2. oferirea sprijinului umanitar, subvenţiilor de reintegrare socială prin punerea în aplicare a programelor sociale pentru a acoperi nevoile de bază ale celor care au nevoie, la întoarcere

3. implementarea programelor de reintegrare, inclusiv prin programe de recalificare, recunoaşterea competenţelor informale, sprijin pentru întreprinderi mici etc, se arată în studiu.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load