TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moldova trebuie să fie pregătită de cutremure de peste 7 grade

Moldova trebuie să fie pregătită de cutremure de peste 7 grade

Republica Moldova ar trebui să fie pregătită pentru cutremure mai mari de 7 pe scara Richter și ar trebui să ia măsuri de prevenire a unor eventuale pierderi, atenționează specialiști în seismologie, întruniți în cadrul unei Școli internaționale de seismologie, care se desfășoară în perioada 9-13 septembrie la Chișinău. Circa 100 de specialiști din mai multe țări participă la acest eveniment, organizat la Academia de Științe, relateaza Radio Chișinău.

Actuala ediție a Școlii internaționale de seismologie este găzduită de R. Moldova, ținînd cont și de faptul că sîntem într-o regiune activă din punct de vedere seismologic.


Cutremurele care au loc periodic în zona Vrancea din Romînia, fiind resimțite și în Republica Moldova, au o periodicitate normală, totuși ar trebui să fim pregătiți de un cutremur ce ar depăși magnitudinea 7 pe scara Richter, spune Bogdan Grecu, geofizician la institutul de fizică a pămîntului din Măgurele, România:

”Din punctul meu de vedere situația actuală e una normală, nu avem nimic ieșit din comun. Sunt cutremure mici, obișnuite, care apar periodic în Vrancea. Ne așteptăm să fie cutremure, dar ne așteptăm să aibă loc și cutremure puternice. Nimeni nu poate face o predicție. Totuși putem fi siguri că vor avea loc în viitor și cutremure de peste magnitudinea 7, care ar afecta zone importante din Romînia și din Bulgaria și Republica Moldova, cum a fost cazul celui din 1986, care a afectat destul de bine Chișinăul”, a spus Bogdan Grecu.

În Republica Moldova sînt necesare activități periodice cu caracter antiseismic, ca în cazul unor cutremure mai puternice, previzibile pentru această zonă, să fie prevenite pe cît e posibil daunele.

Conducătorul Centrului Federal Unic al Serviciul Geofizic al Academiei de științe din Rusia, academicianul Alexei Malovicico, recomandă, pe lîngă acțiunile de testare și consolidare a construcțiilor, mărirea numărului stațiilor de măsurări, în scopul unei localizării mai precise a nivelului pericolului seismologic.

”În Statele Unite ale Americii, în California, iar la ei adeseori au loc cutremure cu magnitudinea 6, 7, cu vreo 40 de ani în urmă au început să se ocupe la modul serios de consolidarea construcțiilor care trezeau dubii. Ele au fost pur și simplu demolate și în locul lor construite altele mai sigure din punct de vedere seismologic. Iată că în luna iulie a avut un cutremur cu magnitudinea de 7 și undeva crăpat asfaltul, pe alocuri a plesnit conducta de gaz, dar pierderi mari nu s-au înregistrat și nici jertfe umane”, a precizat Alexei Malovicico.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load