COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Moldova şi Belarus au semnat un acord în domeniul securităţii sociale

Moldova şi Belarus au semnat un acord în domeniul securităţii sociale

Moldova şi Belarus au semnat un acord în domeniul securităţii sociale, transmite Noi.md.

Documentul a fost semnat de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Belarus, Victor Socolan şi ministrul muncii şi protecţiei sociale a Republicii Belarus, Irina Costevici, care a numit semnarea acestui acord un pas important în dezvoltarea cooperării internaționale în domeniul securității sociale în cadrul CSI.

Acordul privind securitatea socială semnat de Moldova și Belarus se referă la cetățenii care trăiesc și muncesc (au muncit) pe teritoriul Moldovei și Belarusului. Acesta are drept scop soluționarea problemelor de formare și implementare de către cetățeni a drepturilor la pensie pentru perioadele de muncă pe teritoriul Moldovei și Belarusului și distribuirea obligațiunilor statelor cu privire la acordarea pensiei cetățenilor pentru perioadele de muncă indicate.


Tratatul prevede acordarea pensiilor pentru limita de vîrstă, dezabilitate cauzată de afecţiuni generale şi de urmaş, pensiilor şi indemnizaţiilor de dezabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale.

Acordul prevede că atît Republica Moldova, cît şi Republica Belarus vor achita pensia calculată proporţional perioadelor de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului unde aceasta domiciliază. În conformitate cu principiul proporţionalităţii Republica Moldova şi Republica Belarus vor calcula şi achita pensia pentru perioadele de activitate pe teritoriul lor după 31 decembrie 1991. Pentru perioadele de activitate pînă la 31 decembrie 1991 realizate pe teritoriul fostei URSS pensia se stabileşte şi se plăteşte de statul, pe teritoriul căruia persoana domiciliază la data solicitării pensiei.

Pensia va fi acordată la locul de domiciliu al pensionarului, în valuta acestui stat. Acordul va intra în vigoare după îndeplinirea procedurilor interne privind ratificarea tratatului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load