Moldova, obligată să plătească despăgubiri de peste 5,4 milioane de lei

Moldova, obligată să plătească despăgubiri de peste 5,4 milioane de lei

Curtea Europeană a Depturilor Omului (CtEDO) a pronunțat, pe parcursul anului 2018, 33 de hotărîri în privința Republicii Moldova, iar altele 34 au fost decizii de inadmisibilitate și, prin urmare, de radiere de pe rol.


Suma totală a despăgubirilor dictate de CtEDO în 2018 de ridică la 5 473 810 lei, arată raportul agentului guvernamental al R. Moldova la Înalta Curte de la Strasbourg.


Din numărul total de hotărîri, șase au fost pronunțate în privința Republicii Moldova și a Federației Ruse, fiind constatată încălcarea drepturilor cetățenilor locuitori ai raioanelor din stînga Nistrului privind interzicerea tratamentului inuman, degradant și a torturii, dreptul la libertate și siguranță, protecția proprietății, precum și dreptul la instruire.


Cele mai dese încălcări semnalate de CtEDO se referă la condițiile inumane, tratamentul inuman și degradant în timpul detenției, dreptul la libertate și la siguranță, dreptul la un proces echitabil și dreptul la un remediu efectiv.


Pe parcursul anului 2018, Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei i-au fost prezentate un șir de rapoarte privind acțiunile întreprinse cu referire la condițiile de detenție, iar Comitetul a încetat supravegherea unui grup de 27 de cauze.


Menționăm că, în 2017, CtEDO pronunțase 16 hotărîri și 13 decizii în privința R. Moldova.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load