Moldova, condamnată la CEDO pentru neclaritatea legislației fiscale

Moldova, condamnată la CEDO pentru neclaritatea legislației fiscale

Republica Moldova a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să-i achite unui cetățean 5700 de euro cu titlu de prejudiciu moral, costuri și cheltuieli, notează Noi.md.


Curtea a recunoscut Guvernul vinovat de încălcarea  Articolului 7 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care prevede următoarele: „Nicio pedeapsă fără lege”. Reclamantul, un bărbat din Anenii Noi, s-a plîns Curții de faptul că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, după ce a fost acuzat de diminuarea contribuțiilor de asigurări sociale pentru anii 2000-2002. În consecință, Inspectoratul Fiscal a dispus încasarea suplimentară a unor plăți și impozite, precum și aplicarea unor sancțiuni fiscale. În urma neregulilor depistate, a fost dispusă încasarea la bugetul de stat a sumelor impozabile și plăților calculate în rezultatul controalelor fiscale și anume: fondul social – 41.660 lei, impozitul pe venit – 51.929 lei, primele de asigurare obligatorie – 7363 lei, precum și a amenzilor pentru încălcarea legislației fiscale, în sumă de 641.712 lei, și a majorării pentru întîrziere, în sumă de 22.627 lei.


În fața Curții reclamantul a invocat că aplicarea de către Inspectoratul Fiscal de Stat a unor sancțiuni cu caracter penal, care nu erau prevăzute de lege, trebuie să fie clară, fără ambiguități. De asemenea, s-a plîns că în urma aplicării unei legi penale neclare a fost lipsit de proprietate.


Curtea a constatat în unanimitate violarea Articolului 7 din Convenţie, observînd, în primul rînd, că, în temeiul prevederilor Codului fiscal al Republicii Moldova, toate îndoielile apărute la aplicarea legislaţiei fiscale se vor interpreta în favoarea contribuabilului.


Reclamantul a cerut 9.370 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.200 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Curtea a acordat reclamantului suma de 4.500 euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.200 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load