COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Moldova, amenințată de inundații. Ce regiuni sînt în pericol

Moldova, amenințată de inundații. Ce regiuni sînt în pericol

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pînă la data de 3 iulie, pe anumite sectoare din ţară, Cod Portocaliu de ieşire a apei în luncă.

În legătură cu decizia Agenției Resurselor de Apă din Ucraina de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc (rîul Nistru) pînă la 2050 m3/s, Centrul hidrologic prognozează pînă la 2 iulie creșterea nivelului apei, față de nivelul din 24 iunie, pe sectoarele: s. Naslavcea – or. Dubăsari cu 2.0 - 3.2 m; or. Dubăsari – s. Talmaza – cu 2.5–3.4 m, transmite moldpres.md.

De asemenea, se așteaptă ieşirea apei în luncă şi subinundarea terenurilor agricole din raioanele Camenca, Rezina şi subinundarea unor localităţi în locurile joase aferente rîului, subinundarea terenurilor agricole şi a zonelor de recreaţie din raioanele Criuleni, Grigoriopol, Anenii Noi, Slobozia şi Ştefan Vodă.


Totodată, în legătură cu precipitațiile foarte puternice de pe cursul superior al Bazinului Hidrografic al rîului Prut (Ucraina), hidrologii avertizează că pînă la 29 iunie va avea loc creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul: s. Criva – or. Costeşti - Stînca, cu 1.80–2.20 m faţă de nivelul din 23 iunie.

Hidrologii avertizează şi asupra ieşirii apei în lunca rîului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ, cu subinundarea terasamentului de cale ferată or. Cernăuţi - or. Bălţi şi începutul subinundării unor sate aferente rîului.

În legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stînca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stînca (rîul Prut) pînă la 600 m3/s, Centrul hidrologic anunţă pînă la 3 iulie menținerea nivelului înalt al apei pe sectorul or. Costeşti - s. Brînza. Izolat este posibilă ieșirea apei în lunca rîului Prut și subinundarea terenurilor agricole în cazul spargerii digurilor de stat.

În caz de Cod Portocaliu hidrologic, există risc de viituri generatoare de revărsări majore, care pot avea impact semnificativ asupra activității comunităţilor, siguranţei persoanelor și a bunurilor.

Potrivit meteorologilor, de vineri, 26 iunie, ploile vor conteni pe întreg teritoriul ţării, iar valorile termice se vor încadra între 27-32 grade Celsius, ziua, şi 14-19 grade, noaptea.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load