Moldova a mai pierdut un dosar la CEDO

Moldova a mai pierdut un dosar la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărîrea într-o cauză cu denumirea Gheorghiță v. Republica Moldova. Bărbatul și membrii familiei sale au fost victime ale deportărilor regimul sovietic din 1949, bunurile lor fiind confiscate.


Reclamantul s-a adresat la CtEDO după ce a fost purtat prin instanțele moldovenești. Într-un final, Curtea a statuat că bărbatul nu a beneficiat de un proces echitabil, informează Bizlaw.


Încă 16 ani în urmă, în baza articolului 12 din Legea nr. 1225-XII din 8 decembrie 1992 cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice, reclamantul a depus o cerere de chemare în judecată cu privire la încasarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral și material suportat în urma confiscării bunurilor sale.


După ce dosarul a ajuns la Curtea de Apel Chișinău, aceasta a emis o hotărîre de respingere a acțiunii depuse de către reclamant cu privire la încasarea prejudiciului moral. Instanța a hotărît că legislația în vigoare nu prevedea repararea prejudiciului moral pentru victimele represiunilor politice.


Ulterior, și Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul reclamantului.


Reclamantul s-a plîns de respingerea recursului său de către Curtea Supremă de Justiție, astfel fiind privat de dreptul de acces la justiție.


Curtea a notat că instanțele naționale au încălcat dreptul de acces la o instanță a reclamantului, garantat de către Articolul 6, § 1 din Convenție. Prin urmare, Curtea a acordat reclamantului 1.500 euro pentru prejudiciul moral și 500 euro pentru costuri și cheltuieli.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load