Mold-street: Lupta pentru accesul la informația de interes public s-a terminat cu blocaj

Mold-street: Lupta pentru accesul la informația de interes public s-a terminat cu blocaj

De cîteva săptămîni se întîmplă lucruri curioase, ba chiar suspecte cu accesul la bazele date de interes public utilizate în scopuri jurnalistice, scrie mold-street.com.


Mai întîi mass-media, ca de altfel şi orice alte persoane juridice care era abonate de ani de zile la baza de date a persoanelor juridice CIS.WebInfo, administrată anterior de Camera Înregistrării de Stat, a fost anunţată de Agenţia Servicii Publice că serviciul informațional de căutare WebInfo urmează a fi retras din exploatare începînd cu 10 iulie 2019.


În loc urmează a fi folosit SIC Acces-Web, care cică este mai eficient. În consecinţă ASP a reziliat unilateral contractele şi a sugerat clienţilor semnarea de noi contracte. Problema este că noul contract impus de ASP conţine obligaţia de a fi operator de date cu caracter personal.


Aceasta pare straniu în condiţiile în care pînă acum extrasele gratuite sau contra plată obţinute online de la ASP sau fosta Cameră a Înregistrării de Stat nu conţineau date cu caracter personal.


În consecinţă o parte a presei care nu era şi nu este operator de date cu caracter personal, nu mai are acces la aceste date.


Mai mult! De cîteva zile a fost suspendat şi accesul la informaţia gratuită din Registrul de stat al persoanelor juridice, de unde puteai obţine un extras gratuit cu denumirea firmei, codul fiscal, numele fondatorilor cu cotele lor şi numele administratorului.


Reprezentanţii ASP au explicat că aceasta este ca urmare a suspendării complete a serviciului WebInfo. 


Chiar dacă Guvernul actual s-a angajat să asigure accesul la informaţia de interes public în scopuri jurnalistice prin diminuarea/excluderea taxelor la serviciile prestate de Agenția Servicii Publice, deocamdată rezultă că această instituţie publică practic sabotează aceste planuri ale guvernului şi a blocat accesul la anumite informaţii.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load