TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Modificări la stabilirea indemnizației lunare pentru creșterea copilului, în vigoare

Modificări la stabilirea indemnizației lunare pentru creșterea copilului, în vigoare

Începînd cu 1 ianuarie 2020, au intrat în vigoare unele prevederi ale art. 18 al Legii nr. 289/2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, modificat prin Legea nr. 311 din 30 noiembrie 2018.

Aşa dar, din acest an persoana asigurată, care va solicita concediul pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani la toate unităţile în care desfăşoară activităţi, are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului conform mai multor opţiuni, potrivit Telegraph.md.


Persoana asigurată poate solicita stabilirea indemnizaţiei pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decît cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (640 lei).

O nouă opţiune este la solicitarea de către persoana asigurată a stabilirii indemnizaţiei pînă la data împlinirii vîrstei de 2 ani şi 2 luni. În acest caz, pînă la împlinirea vîrstei de 1 an a copilului, indemnizaţia lunară se va stabili în cuantum de 60% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decît cuantumul dublu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (1280 lei). Din ziua următoare celei de împlinire a vîrstei de 1 an şi pînă la împlinirea vîrstei de 2 ani şi 2 luni a copilului, indemnizaţia lunară se va stabili în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decît cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (640 lei).

În cazul în care persoana asigurată solicită acordarea concediului pentru îngrijirea copilului pînă la data împlinirii vîrstei de 3 ani şi stabilirea indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului pînă la data împlinirii vîrstei de 2 ani şi 2 luni, pentru perioada rămasă de 10 luni a concediului pentru îngrijirea copilului indemnizaţia lunară nu se acordă.

Atenţionăm, că opţiunea solicitată iniţial pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu poate fi modificată ulterior.

Reamintim, că în cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta, indemnizaţia se stabileşte din data ultimei acordări a acestuia. Pentru unul şi acelaşi copil se stabileşte o singură indemnizaţie.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load