COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mitropolia Moldovei s-a adresat conducerii țării

Mitropolia Moldovei s-a adresat conducerii țării

Mitropolia Moldovei spune că nu va mai pomeni conducerea ţării în timpul slujbelor dacă nu va fi permisă reluarea serviciilor divine.

În acest context, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a venit cu o adresare către premierul Ion Chicu și membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de a invita la dialog reprezentanții Bisericii Ortodoxe pentru a lua o decizie și a permite oficierea slujbelor cu participarea enoriașilor în Biserici și a altor manifestări tradiționale religioase, transmite publika.md.

"Cu profundă durere și tristețe am luat cunoștință de noile prevederi ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică cu privire la oficierea serviciilor divine și a altor manifestări tradiționale religioase, măsuri în vigoare pînă pe data de 30 iunie, anul curent.


Am așteptat cu mare nerăbdare ridicarea mai multor restricții, iar amînarea respectivă revoltă, dezgustă și este chiar jenantă. Considerăm binevenită inițiativa ca, în cel mai scurt timp, să invitați reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova și să reformulați hotărîrea în conformitate și cu normele moralei creștine, urmînd în aceasta exemplul altor state europene. În caz contrar ne asumăm dreptul canonic și moral de a vă exclude din pomenirea și rugăciunea Bisericii. Nu luptați împotriva Bisericii", se menționează în adresarea emisă de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe mai spun că marginalizarea Bisericii nu face decît să alimenteze și mai mult cele mai sumbre și apocaliptice scenarii.

"Pe fonul anxietății generale s-au activat mai multe grupări cu viziuni radicale în Biserică, care totodată creează tensiuni între enoriași și preoți.

Preoți revoltați, credincioși debusolați, biserici amendate sau în carantină. O campanie de denigrare a Bisericii, dirijată, ce nu s-a mai văzut încă din vremurile de tristă pomină. Cu biserici - „focare de infecții”, „spații insalubre”, „practici medievale” și pînă la culte religioase reduse la tăcere", se mai menționează în adresarea Sinodului.

Mai mult, Sinodul Bisericii Ortodoxe îndeamnă conducerea țării să ia drept exemplu modelul Georgiei sau Bulgariei, care nu au întrerupt slujbele și au cea mai mică mortalitate din cauza COVID-19.

"Înțelegem situația dificilă în care vă aflați. Sub guvernarea Dumneavoastră, sutele de mii de credincioși au rămas fără Slujba Învierii și fără alte slujbe importante - pentru prima dată în istorie!

Ca să ne spuneți acum că drama va mai continua și de Înălțare, Rusalii, inclusiv perioada postului Sfinților Apostoli. Iar din toamnă experimentul se va repeta, de ce nu, încît vom avea parte și de alte „surprize” asemănătoare de Nașterea Domnului și de Bobotează. Se creează impresia că ați devenit „prooroci prin excelență"", se notează în adresarea Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load