X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Mită și trafic de influență în dosarul Sternioală? Documentul apărut în presă

12 ian. 2020,, 11:28   Societate
5532 0

Procurorul general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost informat despre un potențial trafic de influență și mită în dosarul care-l vizează pe fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală, bănuit de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Potrivit unui document obținut de ZdG, cel care l-a informat pe procurorul general despre posibile intervenții ilegale în dosarul Sternioală este procurorul de caz Roman Statnîi, de la Procuratura Anticorupție.

Mai exact, procurorul anticorupție Roman Statnîi, cel care exercită urmărirea penală pe cauza penală în care figurează fostul judecător Oleg Sternioală, l-a informat pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar și pe procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Serghei Gavajuc, că unul dintre martorii audiați în cadrul cauzei penale i-a comunicat că Oleg Sternioală nu va păți nimic deoarece acesta și-ar fi „hotărît” deja problemele și că va obține chiar pedepsirea procurorului de caz cu ajutorul unor persoane importante din Procuratura Generală (PG), scrie Noi.md cu referire la zdg.md.

Raportul de informare expediat de procurorul Roman Statnîi către procurorul general și șeful interimar al Procuraturii Anticorupție a fost înregistrat la data de 9 ianuarie 2020.

Conform informațiilor din document, procurorul anticorupție Roman Statnîi spune că, în cadrul cauzei penale care-l vizează pe Oleg Sternioală, a fost audiat un martor care, în cadrul discuției private cu procurorul, în afara procesului verbal, i-ar fi comunicat că nu crede în oportunitatea depunerii declarațiilor pentru că ea cunoaște cu certitudine că învinuitul Oleg Sternioală nu va păți nimic, deoarece acesta deja și-ar fi „hotărît problemele”.

În același document, procurorul de caz scrie că martorul i-a comunicat că Oleg Sternioală s-a adresat unor persoane influente din cadrul Procuraturii Generale, oferind sume impunătoare de bani, pentru ca în privința sa (a procurorului Roman Statnîi, n.r.) să fie aplicate sancțiuni grave, mai exact să fie eliberat din funcție în urma controlului care are loc la Procuratura Anticorupție.


De asemenea, martorul i-ar fi comunicat procurorului că, în scurt timp, îi va fi retrasă cauza penală pe care o are în procedură, iar o parte, în privința lui Serghei Verdeș, va fi transmisă Procuraturii mun. Chișinău oficiul Buiucani, unde șef este Eduard Mașnic, „despre care știe că este un prieten de-al lui Oleg Sternioală și ca rezultat cauza penală va fi închisă în scurt timp”.

Oleg Sternioală, în acel moment judecător la Curtea Supremă de Justiție, a fost reținut la 4 noiembrie 2019, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Ulterior, judecătorul a fost eliberat din arest, fiind cercetat în stare de libertate.

Informațiile acumulate de procurori arătau că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri legale de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință) însă, în aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Bănuiala procurorilor era că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane.

Ulterior Oleg Sternioală a depus cerere de demisie din funcția de judecător. Parlamentul a aprobat proiectele de hotărîre privind eliberarea din funcție a lui Oleg Sternioală în ședința plenară din 19 decembrie 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?