Ministra SMPS despre mărirea alocațiilor: Sînt și mai sigură că am procedat corect

Ministra SMPS despre mărirea alocațiilor: Sînt și mai sigură că am procedat corect

După ce a făcut public anunţul că familiile nou-născuților nu vor mai primi cutia bebelușului, un proiect pornit de fosta guvernare, ci li se va oferi valoarea monetară a acesteia, ministra Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale a venit cu explicații pe pagina sa de Facebook. Dînsa scrie că „citind acum reacția PDM, dar și comentariile mămicilor, sînt și mai sigură că am procedat corect”.

Dînsa spune că a constatat mai multe nereguli în procedura de achiziționare a seturilor, și mai mult, costul acelor produse nu ar fi fost 1600 de lei, ci mai puțin de atît, scrie unimedia.info.

Iată ce explicații oferi Ala Nemerenco.

„1. Procedura de achiziție a seturilor pentru noi-născuți coordonată de fosta guvernare a fost una nonconformă din start și s-a desfășurat cu încălcări. Mai mult decît atît, fosta ministră prin decizia sa din 12 iunie a ucis-o total, deoarece a ajuns să fie nulă și nu poate produce efecte juridice. Ca rezultat, ne-am pomenit într-un blocaj și licitația a fost anulată. Decizia de anulare am consultat-o nu doar cu colegii din minister, dar și cu Ministerul Finanțelor, Centrul Național Anticorupție, Agenția pentru Guvernarea Eficientă și Responsabilă și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor. 2. O procedură nouă de licitație ar fi durat în jur de 2-3 luni, astfel mămicile care nasc după 1 iulie rămîneau fără acest set. 3. Unica soluție mai puțin dureroasă era să adăugăm valoarea monetară a setului la îndemnizația unică la nașterea copilului. Astfel, la cei 6303 lei îndemnizație am adăugat costul setului de 1608 lei și am obținut o îndemnizație unică de 7911 lei. 4. Dacă înainte consideram că cutia este un lucru bun, acum sînt și mai înclinată să cred că valoarea monetară a ei în Moldova are șanse mai mari la viață. Fiindcă niciodată nu poți fi pe placul tuturor: unii deja au hainuțe - sau au primit cadouri, sau au rămas de la frățiori/surioare, altora nu le plac, altora nu le vin, și tot așa. Pe cînd banii pot să-i folosească pentru copil în baza unor necesități concrete. 5. În Moldova atît timp cît înflorește corupția, cît există înțelegeri de cartel și partid, eu cred că e mai bine să eviți toate schemele și să oferi banii direct copilașului. 6. Și ultima. Folosind experiența mea de tînără bunică și trecînd cu un ochi peste toate bunurile din cutie, vă pot spune cu certitudine că costul lor nici pe departe nu este 1600 lei și mai există și un profit pe care orice companie va urmări să-l atingă, căci businessul nu e voluntariat. Păi, de ce acel profit să nu ajungă tot la micuți, ci în Porschurile cuiva?”, a conchis Ala Nemerenco.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load