COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ministerul Sănătății dă start campaniei „Alege ce mănînci!”

Ministerul Sănătății dă start campaniei „Alege ce mănînci!”

Astăzi, 11 iunie, a fost lansată campania de informare despre consumul de grăsimi trans în Republica Moldova, cu genericul „Alege ce mănînci!”.

Campania urmărește informarea oamenilor despre daunele consumului de grăsimi trans și încurajarea lor să urmeze un mod de alimentație sănătos.

Grăsimile trans sau grăsimile artificiale sînt obținute prin adăugarea chimică a hidrogenului în grăsimile naturale. Aceste grăsimi se folosesc în produsele de patiserie și cofetărie (napolitane, biscuiți, prăjituri, torturi, bomboane etc.), semipreparate congelate, produsele fast-food și snack-urile (chifle și plăcinte dulci ori sărate din comerț, hamburgeri, kebab, pizza, cartofi pai etc.).


Grăsimile trans sînt considerate cele mai periculoase tipuri de grăsimi. Acestea ridică nivelul de colesterol „rău” (LDL) în organism, ceea duce la creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale. Experții estimează, că pentru 1% de energie acumulat din alimentele ce conțin grăsimi trans riscul apariției bolilor cardiovasculare crește cu 12 - 13%.

În Republica Moldova, bolile cardiovasculare au o rată a mortalității aproape dublă față de media europeană, iar pînă la o jumătate din populația adultă a țării are tensiune arterială crescută, fără diferențe între sexe. Totodată, fiecare a doua persoană 56% din populația cu vîrsta de peste 18 ani este supraponderală și din aceasta - 23% este obeză.

Campania de informare va dura trei săptămîni la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și pe cele mai populare rețele de socializare din Republica Moldova.

Campania este parte din activitățile de promovare a sănătății în cadrul Proiectul moldo-elvețian „Viața Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load