COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ministerul Finanțelor: Tichetele de masă nu vor fi anulate

Ministerul Finanțelor: Tichetele de masă nu vor fi anulate

Tichetele de masă nu vor fi anulate, ele vor fi, pur și simplu, lipsite de tratamentul anterior fiscal preferențial.

Despre acest lucru a anunțat Ministerul Finanțelor care a venit cu precizări privind impactul și raționamentul cu privire la tichetele de masa.

Ministerul Finanțelor a menționat că tichetele de masă nu vor fi anulate. Ajustările legislative propuse urmăresc schimbarea tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, acestea fiind supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit.


Departamentul finanțelor a explicat că tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii. La moment, conform estimărilor, 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de aproximativ 620 de angajatori. Prin simpla transformare a cardului salarial în tichet de masă, există riscuri extrem de mari ca în anul 2020 să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sînt achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale. Aceasta pune în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

Ministerul consideră important ca orice măsură, inclusiv și tichetele de masă, să fie introdusă în situația cînd parametrii bugetari permit aceasta. Or, introducerea acestei măsuri concomitent cu o reformă amplă de reducere a cotei contribuțiilor sociale a fost extrem de riscantă pentru sustenabilitatea bugetară. Pe fundalul reformei fiscale din 2018, s-au redus contribuțiile obligatorii de asigurare socială. Astfel, măsurile care afectează veniturile bugetare și în special Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat dăunează sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale.

Suma transferurilor aprobate de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat în 2019 a constituit cicrca 2,8 miliarde, față de 1,11 miliarde cu un an mai devreme. În aceste circumstanțe bugetare, deloc simple, este importantă o reacție promptă și urgentă la politicile care afectează veniturile Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat. Măsura dată este una responsabilă și are ca scop atît asigurarea viitorului cetățenilor, cît și sustenabilitatea și buna administrare a Bugetului de Asigurări Sociale, obiective prioritare pentru Ministerul Finanțelor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load