X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Miercurea Mare: ce trebuie să facă creștinii în această zi din Săptămîna Patimilor

12 apr. 2023,, 09:48   Societate
5007 0

Cîteva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din calendarul ortodox, cea a Învierii Domnului.

În această săptămînă cu adevărat deosebită, numită şi Săptămîna Patimilor lui Hristos, credinţa şi obiceiurile creştinilor se întîlnesc, scrie rtv.ro.

În Miercurea Mare se săvîrseste Taină Sfîntului Maslu, amintind de ungerea lui Iisus Hristos cu mir în locuinţa lui Simon Leprosul din Betania. Tot în această zi Iisus a fost vîndut pe 30 de arginţi.

În Miercurea Mare cei bolnavi şi suferinzi se pot bucură de Taina Sfîntului Maslu, taină care este foarte ajutătoare pentru cei aflați pe patul de boală și pe cel de moarte şi foloseşte la însănătoşirea trupului și sufletului. În această zi cei care pot ţin post negru. Femeile nu torc şi nu coş, ci spală ferestrele pentru că lumina să pătrundă în fiecare colţişor al casei în zilele de Paşte.

Rugăciuni folositoare

Preoţii le recomandă creştinilor să citească Evangheliile în toată această perioadă. Astfel, înaintea Paştelui sînt recomandate Evagheliile după Matei, Marcu şi Luca, iar după Înviere, cea a lui Ioan Evanghelistul.

Miercurea este ziua în care cărturarii şi fariseii au făcut sfat pentru prinderea şi uciderea Mîntuitorului, temîndu-se de influența pe care o avea asupra mulţimilor.

„Şi împreună s-au sfătuit că să-L prindă pe Iisus, cu vicleşug, şi să-L ucidă" (Matei, 26.4). Şi tot acum, Iuda Iscarioteanul, unul din cei doisprezece apostoli, se duce la arhierei pentru a-L vinde pe Hristos: "A zis: «Ce voiţi să îmi daţi şi eu Îl voi da în mîinile voastre?» Iar ei i-au dat treizeci de arginţi. Şi de atunci caută un prilej potrivit că să-L dea în mîinile lor" (Matei, 26, 15-16).

Săptămîna Luminată


În popor există credinţa că, odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos, se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în iad, de la Adam şi pînă la cea de-a două venire a Mîntuitorului. Uşile raiului rămîn deschise pînă în Duminică Tomii.

În această perioadă, toate lucrurile se umplu de lumina sfînta a Învierii Domnului. În noaptea Sfintelor Paşti, în biserici se sting toate luminile şi numai candelă de pe Sfînta Masă din Sfîntul Altar rămîne aprinsă, prevestind parcă intrarea într-o săptămîna cu totul deosebită. Spaţiul întunecos reprezintă chipul morţii şi al iadului în care a coborît Hristos cu sufletul Lui. Candela aprinsă de pe Sfînta Masă simbolizează sufletul viu şi îndumnezeit al Mîntuitorului coborît în iad.

Preotul adresează chemarea "Veniţi să primiţi lumina!" tuturor, acest lucru semnificînd trecerea de la întunericul morţii la lumina vieţii veşnice, prin aprinderea tuturor lumînărilor de la o singură lumînare în noaptea de Paşti.

5
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?