COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Michalko a comentat pașii făcuți de R. Moldova în reforma justiției

Michalko a comentat pașii făcuți de R. Moldova în reforma justiției

Persoanele implicate în frauda bancare de acum 6 ani nu au fost pedepsite. Înseamnă că reforma justiţiei nu a fost realizată pînă acum şi sperăm să vedem rezultate în viitor.

Declarațiile aparțin ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko, efectuate în cadrul conferinței de presă Dialoguri Europene.

„În investigarea fraudei bancare, sîntem la 6 ani de cînd s-a făcut o gaură de 12% din PIB-ul Republicii Moldova şi încă nu am văzut persoane pedepsite. Aici este testul pentru înceredera în justiţie. Vedem că procesele care ţin de această fraudă sînt amînate de foarte mult timp. Aici iarăși intervine problema în sistemul justiției. Reforma justiţiei nu a fost realizată pînă acum, dar sperăm să vedem rezultate în viitor”, a declarat Peter Michalko.


Amintim că la data de 11 augist 2020, la demersul Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale – figurantă în dosarul vizînd frauda bancară.Este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei, comunică unimedia.info.

Banca vizată a remis un comunicat în care administrația instituției se arată „surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu șase ani în urmă, după o perioadă atît de lungă de la derularea faptelor. „În opinia noastră, Victoriabank, în forma sa actuală și după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autoritățile și așteaptă etapele următoare ale procesului. Acționarii internaționali, Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și cei locali, inclusiv fondatori ai Victoriabank, al căror scop este să contribuie la modernizarea sistemului bancar din Moldova și să susțină creșterea economică a țării, sînt neplăcut surprinși de situație și consideră că acțiunile recente reprezintă o amenințare a stabilității financiar-bancare și o piedică în dezvoltarea țării. BT și BERD vor apela la toate căile legale pentru a proteja Victoriabank”, se menționează în comunicat.

După aplicarea sechestrului mai mulți deputați au reacționat, menționînd că în dosarul fraudei bancare trebuiesc trase la răspundere persoane concrete, în baza dovezilor acumulate.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load