COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Metoda la care a recurs o mămică pentru a cîștiga un ban în plus (FOTO)

Metoda la care a recurs o mămică pentru a cîștiga un ban în plus (FOTO)

Concediul de îngrijire a copilului a motivat-o să-și găsească o ocupație de suflet. Este vorba despre o tînără mămică din Drochia.

Aliona Manolov a descoperit acum doi ani arta împletitului din nuiele din care confecționează coșuri, cutii și genți. Mai mult, creațiile sînt ecologice, deoarece pentru confecționarea acestora femeia utilizează nuiele produse din hîrtie de ziar reciclată, transmite Publika.md.

Aliona spune că această pasiune i-a apărut în timp ce viziona o emisiune tematică la televizor.


"Am văzut niște exemple de coșuri la televizor și mi-a fost și mie interesant dacă să le pot eu face sau nu. M-am uitat foarte multe ore la diferite filmulețe pînă am început a face aceste coșulețe”, spune Aliona Manolov.

Pentru confecționarea nuielelor, femeia folosește doar hîrtie de ziar pe care o cumpără de la tipografia din Bălți.

"Niciodată nu am folosit de ziar cu tipar, mereu o folosesc curată. Tai hîrtia fîșii, apoi o răsucesc pe croşetă. După ce pregătesc nuiele necesare, le vopsesc, apoi le las o zi la uscat. Apoi le prelucrez cu apă, plus lac acrilic.”

Pentru confecționarea unui coș aceasta are nevoie de cel puțin patru zile. Împletitul durează cîteva ore, însă ca să fie trainic, vasul este prelucrat cu grijă.

"Depinde de mărimea coșului, dacă e mic în cîteva ore, dacă e mai mare într-o zi, două și după ce la fel l-am făcut la fel îl las aproximativ o zi să se usuce. După confecționarea lui și uscarea, îl dau cu grund și la fel o zi uscarea, apoi de trei ori prelucrat cu lac.”

Meșterul are deja zece modele de accesorii care pot fi utilizate în gospodărie, la birou sau în drumeții.

"Nu mă limitez la un model anumit. Fac coșuri, organizere – pătrate, rotunde. Fac tăvi pentru cafea, suporturi pentru tacîmuri, vaze pentru flori. Am început a face genți.”

Toate lucrările pot fi comandate pe pagina de Facebook a meșteriței, iar costul unui articol începe de la 80 de lei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load