COVID-19 în MOLDOVA

Mesajul lui Roman Iagupov către autorități: Sfera artei a rămas ultima în lista de priorități

Mesajul lui Roman Iagupov către autorități: Sfera artei a rămas ultima în lista de priorități

Din cauza pandemiei, deja de 6 luni profesioniștii independenți din industria culturii (regizori de sunet, lumină, tehnicieni, lucrătorii din spatele culiselor, manageri, producători) nu au o sursă stabilă de existență.

Despre aceasta a relatat solistul trupei Zdob Și Zdub, Roman Iagupov, într-o mesaj publicat pe o rețea de socializare. El a atenționat că multe domenii au avut de suferit în urma restricțiilor impuse, pe fondalul epidemiei, însă sfera culturii a fost complet ignorată.

Potrivit lui, tehnicienii din sfera culturii, care sînt și ei plătitori de impozite, nu pot activa și nu au susținere din partea Guvernului.


"Iată așa o situație: mi s-a oferit titlul de Artist al Poporului. Cu această ocazie vreau să zic ceva...

Nu doar eu sînt trupa Zdob Si Zdub, sîntem 6 pe scena și o echipă în spate – Mihai Gîncu, Valeriu Mazîlu, Sveatoslav Staruș, Andrei Cebotari, Victor Dandeș și Igor Dînga (producătorul trupei). Mulțumim publicului pentru apreciere.

Trupa Zdob și Zdub activează în creație nu pentru titluri. 25 de ani sîntem în turneie pentru a aduce bucurie, emoții pozitive. Artiștii slujesc oamenilor prin artă.

Din motivul pandemiei toată societatea trece prin perioadă complicată. Mai ales sfera medicală și învățămîntul. Sănătatea oamenilor trebuie să ramînă cea mai importantă!

Multe domenii economice au suferit. Dar sfera artei a rămas ultima în lista priorității Statului. Deja de 6 luni profesioniștii independenți din industria culturii (regizori de sunet, lumină, tehnicieni, lucrătorii din spatele culiselor, manageri, producători), care sînt plătitori de impozite, nu pot activa și nu au susținerea din partea Guvernului.

Noi toți - oamenii, și politicienii inclusiv, venim și plecăm. Doar cultura și faptele noastre vor ramîne pe Pamînt.

Sper, că prin eforturi comune cu Ministerul Culturii sau alte organizații de Stat să putem shimba situația spre bine. Noi avem idei concrete pentru aceasta", a relatat Roman Iagupov.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load