COVID-19 în MOLDOVA

Medicul infecționist care readuce zîmbetul pe chipul micilor pacienți

Medicul infecționist care readuce zîmbetul pe chipul micilor pacienți

În perioada pandemiei, cel mai greu i-a fost să le spună unor copii bolnavi de COVID-19 că părinții lor nu mai sînt în viață. Astfel au trecut ultimele luni în activitatea medicului infecționist de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii, Tatiana Știrbu.

Doctorul spune însă că fiecare viață salvată reprezintă o mică victorie care îi dă forță să vină la muncă dimineața și să-i ajute pe micii pacienți să se întoarcă în familiile lor.


Tatiana Știrbu spune că pandemia i-a schimbat nu doar orarul, dar și structura zilei de muncă. În ultimele șase luni, doctorul a tratat de COVID-19 nu doar copii, dar și pe părinții, bunicii sau rudele lor. Coronavirusul a învățat-o să vindece familii.

„Dacă înainte de apariția virusului aveam parte de diversitate privind diagnosticul, acum este unul, dar avem parte de diversitate de pacienți. Dacă anti-COVID-19, eram un spital exclusiv pentru copii, noi nu ne ocupam de tratamentul adulților, acum vindecăm familii, nu le separăm”, menționează medicul.

Tatiana Știrbu nu credea că acest virus va aduce atîta nenorocire într-un timp atît de scurt. În fiecare zi este nevoită să facă față mai multor provocări, însă cel mai dificil îi este să-i privească pe copii infectați cu SARS-CoV-2 de numai o lună.

„Ne confruntăm cu o patologie pe care nu o cunoșteam și zilnic trebuie să învățăm aspectele virusului. Au fost momente cînd noi, medicii, trebuia să fim cei care le spun acestor copii că mama lor, care se afla la tratament în alt spital, nu mai este în viață. Au fost momente cînd starea copilului a început să se agraveze și simțeam că inima începea să-mi bată atît de tare încît aveam impresia că va sări din piept”, povestește dna doctor.

Specialista este convinsă că virusul lasă urme adînci nu doar în sănătatea fizică, dar și cea mintală. „Probabil că în viitor vom avea de-a face cu foarte multă depresie, stări de tristețe, de neputință și cred că specialiștii care se ocupă de sufletul și mintea noastră, vor avea mult de muncă”, punctează medicul infecționist.

Pentru Tatiana Știrbu, să fii în prima linie de luptă cu virusul este o provocare, dar și o încercare. Cel mai mult îi plac zilele în care copii vindecați de COVID-19 se întorc acasă.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load