Medicii și pacienții nu sînt destul de informați despre medicamentele compensate

Medicii și pacienții nu sînt destul de informați despre medicamentele compensate

Medicii și pacienții au parte de o lipsă de informare privind accesul la medicamentele compensate și există neconcordanțe între recomandările medicilor de specialitate și a medicilor de familie cînd vine vorba de eliberarea medicamentelor compensate către pacienți.


Concluziile sînt prezentate în studiul „Accesibilitatea la medicamente prin prisma listei medicamentelor compensate”, prezentat în cadrul unui eveniment care a avut loc pe 19 iulie, transmite IPN


Prezentă la eveniment, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, a declarat că Republica Moldova a trecut la o diversificare largă a gamei de medicamente compensate, existînd și o creștere substanțială pentru acoperirea costurilor acestora. Chiar și așa, și cheltuielile populației pentru medicamente sînt în creștere. Ministra și-a exprimat speranța că rezultatele studiului vor fi utile pentru a fi găsite mecanismele prin care să crească accesul populației la medicamente.


„Asigurarea cu medicamente, inclusiv compensate, în special a cetățenilor din mediul rural, este o problemă care preocupă de mulți ani factorii de decizie”, a spus Elena Bacalu, președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Potrivit parlamentarei, este suficient să fie aplicate normele internaționale pentru a rezolva problema accesului la medicamente compensate, iar pentru aceasta este nevoie de ținut cont și de studiul prezentat.


Studiul mai precizează că există necorelări între diferite acte normative care reglementează domeniul de compensare a medicamentelor. sînt menționate și alte neconcordanțe care creează confuzie pacienților. Unii medici de profil sau farmaciști informează pacienții că pot beneficia de un anumit medicament compensat, iar medicului de familie îi revine dificultatea de a explica că acel preparat este compensat doar pentru anumite maladii.


Recomandările autorilor studiului sînt legate de elaborarea unui instrument electronic complex de evidență a traseului cererii pentru medicamente compensate, elaborarea de instrumente și ghiduri pentru orientarea coerentă, transparentă și justificată a hotărîrilor pentru structurile și experții implicați în luarea deciziilor, revizuirea regulamentului privind mecanismul de includere a medicamentelor pentru compensare.


Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Sporirea accesului populației la medicamente”, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în sănătate, cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load