Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Medicii din Moldova îşi doresc o lege privind malpraxisul

25 feb. 2018,, 12:31   Societate
3260 0

În Moldova este nevoie de o lege a malpraxisului.

O spun medicii din ţara noastră, care au participat la o întrunire cu colegii de breaslă din România. Doctorii moldoveni susţin că în prezent, orice greşeală medicală este examinată de procurori, şi nu de specialişti din domeniu. Totodată, legislaţia nu defineşte clar ce înseamnă de fapt o eroare medicală. Astfel, specialiştii riscă să fie cercetaţi penal nemotivat.

"Noi vorbim despre greșeală doar atunci cînd se sesizează procuratura, atunci cînd se ajunge la acuzații penale însă greșelile medicale sînt tot de tot mai multe feluri", a spus Rodica Grama, coferențiar Universitatea de Medicină și Farmacie.

"Cred că o lege care va include în sine anume aspectele de ce este o eroare medicală, ce este o greșeală medicală și care ar fi măsurile ar schimba un pic și atitudinea celor care sînt în sistem", a declarat Larisa Catrinici, directorul Institului Oncologic.

"Ne dorim și noi foarte mult să implementăm legea malpraxisului, ceea ce nu avem în Republica Moldova și este o idee", a zis Luminița Suveică, președinte Asociația lucrătorilor medicali.

Dacă ar exista o astfel de lege, medicii s-ar putea asigura, iar în cazul unei greşeli prejudiciul l-ar achita compania de asigurare. Deputaţii recunosc şi ei că este nevoie de o asemenea lege.

"Cred că s-ar putea face unele schimbări în aceste legi, dar tendința pe care o vedem noi astăzi și în Republica Moldova, și chiar și în alte țări, arată că posibil să fie necesar ca să fie și o lege separată", a menționat Boris Golovin, deputat PDM.

În România, Legea malpraxisului există din 1997. Dacă pacienții nu sînt mulțumiți de serviciile prestate de angajații din sistemul de sănătate, aceștia pot depune o plîngere la Colegiul medicilor.

"Colegiul Medicilor apără profesia medicală ca principiile ei și să garanții societății că reglementează în interiorul profesiei medicale practica profesiei și că asigură aceea că toți medicii se supun unor reguli, aceleași pe tot teritoriul țării", a spus Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

În cadrul întrunirii, Asociația lucrătorilor medicali din Moldova a semnat un acord de colaborare cu Colegiul Medicilor din România pentru schimb de experienţă în domeniu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?