TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Mașinile ocupă 20% din suprafața străzilor Capitalei

Mașinile ocupă 20% din suprafața străzilor Capitalei

Republica Moldova în anul 2019 a trecut de primul milion de unități de transport înregistrate, dintre care 650 de mii sînt autoturisme.

În anul 2020 din numărul total de autoturisme din Republica Moldova circa 195 de mii vor fi înregistrate în Chișinău cea ce este de 40 de ori mai mult decît acum 50 de ani în urmă, cînd au fost construite majoritatea drumurilor și străzilor din oraș, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, transmite Noi.md cu referire la Unimedia.


După anul 1990 la fiecare 15 ani în Chișinău numărul de autoturisme se dublează, drept consecință infrastructura urbană deja nu mai face față numărului imens de mașini.

Potrivit lui Ioniță, în 2020 doar autoturismele înregistrate în oraș ocupă 21,4% din suprafața totală a drumurilor și străzilor. Aici trebuie să adăugăm și autoturismele celor care locuiesc în oraș fără a fi înregistrați și a oaspeților zilnici ai capitalei.

suprafața de străzi ocupată de autoturisme în Chișinău / Sursa:Veaceslav Ioniță

„Dar asta nu e tot. Să nu uităm că zilnic autoturismele se deplasează de la locul de trai la locul de muncă a posesorului, cea ce înseamnă că ele ocupă zilnic două locuri de parcare, iar cel mai concentrat este sectorul centru, unde se adună mașinile în timpul zilei. În centrul orașului autoturismele ocupă 40-60% din suprafața utilă a străzilor”, mai adaugă Veaceslav Ioniță.

În același context, economistul IDIS Viitorul constatată că autoritățile municipale au la dispoziție maxim cinci ani pentru a soluționa problemele autoturismelor din Chișinău, iar soluția este un sistem inteligent de parcări urbane contra plată.

Top municipii după suprafață de străzi ocupate de autoturisme / Sursa:Veaceslav Ioniță

„Este absurd ca infrastructura urbană de străzi să fie utilizată în loc de parcare. Costul unei ”parcări stradale” din centrul orașului este de 2-3 ori mai mare decît a unei parcări multietajate”, conchide Ioniță.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load