COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mărturiile unei moldovence blocate la vamă: „Am trecut prin iad!”

Mărturiile unei moldovence blocate la vamă: „Am trecut prin iad!”

Tatiana Rusu și-a dat seama că e blocată în Germania, după ce biletul de întoarcere spre R. Moldova, procurat pentru data de 21 martie fusese anulat.

După numeroase încercări, femeia a reușit să găsească o mașină de ocazie marți, 17 martie, cu care a pornit spre casă. Însă, au stat blocați la granița dintre Austria și Ungaria 14 ore, într-un rînd de 150 km de mașini, cu zeci de alți oameni care s-au trezit peste noapte singuri, fără post de muncă și bani, transmite Noi.md cu referire la zdg.md.

Tatiana plecase pe data de 10 martie, la sora sa, în Germania, pentru 10 zile. Cînd a auzit că biletul este anulat, a încercat să apeleze la șoferii de autocare. Nimeni și nicio soluție nu a fost de găsit. Atunci, a început panica – concediul Tatianei se încheia pe 22 martie, iar acasă o așteptau doi copii minori.


„Sînt o sumedenie de moldoveni ca mine. Eu am plecat marți dimineață spre casă cu mașina de ocazie. Aseară am ajuns. Am trecut prin iad, dar am ajuns acasă. Am vorbit personal cu polițiștii – cunosc germana, și ei mi-au spus că guvernele ungar și cel român au încheiat o înțelegere între ele, precum că numai cetățenii români au dreptul de a traversa granița zilnic, de la ora 9 seara pînă la ora 5 dimineața, iar cetățenii străini nu au dreptul de a intra în Ungaria. Deci, dacă dispui de pașaport românesc, treci granița, dacă ai pașaport biometric – rămîi blocat între granițe.

Trecerea în granița ungară derula anevoios, au trecut foarte puține mașini pînă la ora 5 dimineața, iar eu așa și nu am reușit să fiu printre acestea. Îmi rămăsese distanța de aproximativ un km pînă la vamă.

Pe oră ce trecea lumea devenea tot mai agitată: erau copii mici, care plîngeau, erau și mame, și tati, gravide. Rezervele de mîncare se terminau, apa potabilă se termina, la baie nu aveai unde te duce, gunoi nu era unde să arunci. Lumea, conștient, arunca totul afară, protestînd astfel să se creeze condiții odată ce sîntem blocați. Ne-am sensibilizat mulți, mii de oameni au ieșit spre poliția austriacă, cu rugămintea să ne permită trecerea.

În scurt timp, au sosit vreo 10 microbuze pline cu poliție austriacă. Erau și ei panicați, văzînd atîta lume agitată. Li se permitea doar tirurilor și ungarilor sa treacă granița. S-au găsit cîțiva oameni mai șmecheri și au închis cu mașinile trecerea tirurilor. Ungurilor, la fel, nu le permiteau să treacă. Cîteva mașini au trecut de cealaltă parte a graniței, adică la intrarea spre Austria, și au blocat și acolo trecerea.

La ora 14.00, a început intrarea în vama ungară. Grație și numai grație austriecilor.

La granița cu România am fost selectați, noi, moldovenii – erau de tot 8 mașini și am fost conduși de poliția română pînă la granița cu Moldova. Nu ne-au măsurat febra, doar am completat o fișă cu date personale la vama noastră”, mărturisea femeia.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load