TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Marian Stîrcea la o frumoasă aniversare

Marian Stîrcea la o frumoasă aniversare

Compozitorul Marian Stîrcea aniversează azi frumoasa vîrstă de 60 de ani.

Marian Stîrcea s-a născut la 7 aprilie 1959 la Chișinău, Republica Moldova în familia cunoscutului compozitor Alexei Stîrcea, care la vremea sa era şi un vocalist de excepţie, pedagog de vocal, docent al Conservatorului şi desigur autorul operei moldoveneşti clasice „Balada eroică". Marian a început să simtă muzica de mic copil. A „cunoscut" pianul de mic, însă cînd fu dat la şcoala de muzică nu o frecventa cu prea mare entuziasm. Pentru o asemenea „tragere de inimă" faţă de muzică, fiind în clasa a patra a adus părinţii în pragul disperării, aşa încît aceştia erau hotărîţi să-l ia de la şcoala muzicală. Pedagogii însă i-au sărit în apărare, spunîndu-le părinţilor că copilul îşi va manifesta curînd aptitudinile şi talentele şi că ar trebui să mai aibă răbdare. Aşa şi s-a întîmplat, peste un timp muzica l-a vrăjit şi Marian a început să înveţe cu entuziasm. A cîntat foarte bine la examenul din clasa a cincea, a fost menţionat. Probabil, atunci a realizat pentru prima oară, că vrea să devină pianist. Aceste lucruri l-au ambiţionat şi a început să lucreze mai mult, a crescut şi autoaprecierea, din acest moment şi-a dorit să obţină succese anume în muzică.


În anul 1982 a absolvit Institutul de Arte, clasa „pian" a profesoarei Ludmila Vaverko, iar în anul 1988 a absolvit Conservatorul „Gavriil Musicescu", clasa – compoziție la profesorul Vasile Zagorschi. Apoi au urmat doi ani de studii postuniversitare la Conservatorul „P. I. Ceaicovski" de la Moscova, clasa şefului de catedră de Teoria muzicii şi Compoziţie ̶ Albert Leman. Pe parcursul anilor 1992-1993 şi-a perfecţionat măiestria la Academia de Muzică și Dans „Rubin" de la Ierusalim (Israel) în domeniul muzicii moderne la Marc Copîtman.

În anii 1990-1994 a fost secretar al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova. Începînd cu anul 1994 este membru al Consiliului Artistic la Radioul Național. Pe parcursul anilor 1995-1998 a ocupat funcția de director muzical al Teatrului municipal „Satiricus", iar din anul 1999 este director muzical al Teatrului „Eugene Ionesco", iar începînd cu anul 2001 este director artistic al Filarmonicii Naționale din Republica Moldova.

În anul 1993 devine Laureat al Premiului Republican pentru Tineret, iar în anul 1995 – cîştigător al Concursului dedicat aniversării ONU și UNESCO.

Marian Stîrcea compune muzică de cameră, simfonică, vocală şi este unul dintre cei mai solicitaţi compozitori teatrali: muzica să răsună în teatrele „M. Eminescu", „A. P. Cehov", „E. Ionesco" şi în cele din România. De mic compune muzică de estradă, care era solicitată în emisiunile radio din întreaga Uniune Sovietică, M. Stîrcea este autorul a 7 CD-uri. Colaborează atît cu artişti formaţi cît şi cu tinerii interpreţi, an de an mai multe melodii de ale sale participă la selecţiile din Moldova pentru „Eurovision".

A participat la diverse festivaluri și concursuri muzicale din Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Franța, Israel ș.a. Este adesea invitat în calitate de juriu la diverse concursuri şi festivaluri atît din ţară, cît şi de peste hotare: la Mamaia, în Bulgaria etc.

În anul 1999 lui M. Stîrcea i-a fost conferit titlul onorific de Maestru în Artă al Republicii Moldova.

În prezent M. Stîrcea îmbină activitatea de creaţie cu cea de profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load