Manuc Bei - istoria renașterii (FOTO, VIDEO)

Manuc Bei - istoria renașterii (FOTO, VIDEO)

Istoria Conacului Manuc Bei din centrul raional Hîncești începe în anul 1816, cînd importantul demnitar mai întîi a Imperiului Otoman, iar apoi a Imperiului Rus, Manuc-Emmanuel Mirzoian (1769-1817), armean de naționalitate, s-a mutat din orașul românesc Sibiu la Chișinău, iar în luna aprilie 1816 a achiziționat cu 300 mii lei în aur conacul proprietarului local Ioniță Iamandi.

 Titlul de bei Manuc Mirzoian l-a obținut pentru conducerea cu succes a Departamentului financiar al Imperiului Otoman. În perioada Războiului Ruso-turc din anii 1806-1812 a participat la elaborarea Tratatului de Pace de la București din 1812, pentru care a fost acuzat de trădare de partea turcă, fiind nevoit să fugă în România. Apoi a primit cetățenia Imperiului Rus și s-a mutat cu traiul în Basarabia, care devenise provincie a Rusiei.

În anul 1817, după o cădere nereușită de pe cal în timpul unei plimbări, el a suferit traume grave, care i-au cauzat moartea la 20 iulie a aceluiași an. A fost înmormîntat în Biserica Armeană veche de la Chișinău, aici fiind îngropate și cele două fiice ale lui. Către momentul procurării conacului acesta avea doar circa 10 hectare și consta din casa lui Ioniță Iamandi, care, de asemenea, este cunoscută sub numele de origine al contesei Dolgorukaia și din parcul ce-l înconjura. În prezent, teritoriul conacului constituie aproximativ 3 ha.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load