Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Majoritatea badantelor din Italia care au rămas fără loc de muncă doresc să se reîntoarcă în Moldova

12 mar. 2020,, 18:00   Societate
5091 0

Majoritatea moldovencelor care îngrijesc bătrînii în Italia au rămas fără loc de muncă și doresc să se reîntoarcă în țara noastră.

Acest lucru a fost comunicat de către analistul politic Roman Mihăeș în cadrul emisiunii „GLAVNOE” de pe postul de televiziune TVC 21, relatează Noi.md.

El a reamintit că în Italia muncesc două categorii de cetățeni ai Moldovei. Unii dintre ei deja dispun de documente oficiale, au procurat în Italia case și apartamente, au un loc de muncă stabil, și aceștia constituie aproximativ o treime. Altele două treimi din numărul total al moldovenilor se află în Italia temporar. Femeile muncesc mai mult în familii, îngrijind copiii și bătrînii și făcînd parte din personalul de deservire.

În situația actuală, cînd coronavirusul se răspîndește prin Italia, mare majoritate a lor și-au pierdut locul de muncă și au fost alungate.

„În final astăzi ele nu mai au un loc de muncă, și nici salariile lor nu au fost prea mari. Alte surse de venituri nu au. Acești oameni trebuie să trăiască undeva. Iar chiria unui apartament în Italia nu costă atît ca la noi în Moldova - 200 de euro pe lună, ci 1000 de euro. Oamenii au ajuns în situații dificile. Majoritatea doresc să se reîntoarcă în țara noastră și încearcă să ajungă în Moldova prin orice modalitate, ținînd cont de restricțiile asupra zborurilor ș.a.m.d. Pur omenește, creștinește, trebuie să-i înțelegem și să-i acceptăm. Ei doar vor acasă, la copiii lor. Oare putem să le interzicem acest lucru? Acești oameni au aceleași drepturi ca și noi. Ei au dreptul să revină în țară, cu atît mai mult că ei sînt nenorociți, fără bani”, a spus Roman Mihăeș.


Totodată, în opinia lui, în astfel de situații autoritățile urmează să instituie un control dur la frontieră, să limiteze punctele de trecere peste frontieră pentru acești cetățeni, să introducă o carantină obligatorie, să asigure prezența personalului medical la frontieră, să instaleze corturi pentru plasarea cetățenilor în carantină. Oamenii care prezintă semne de îmbolnăvire urmează să fie luați sub supraveghere.

„Ar trebui să adoptăm aceleași măsuri ca și în Israel și Italia, unde cei veniți sînt plasați imediat în carantină. Trebuie să identificăm bani pentru adoptarea unor astfel de măsuri extraordinare, posibil în Fondul de rezervă. Trebuie să înțelegem că la nordul Italiei se află cîteva sute de mii de cetățeni moldoveni. Dacă o parte din ei vor sosi în curînd de Paști, iar noi nu vom reuși să-i împiedicăm, ei se vor întîlni cu rudele, vor merge la biserică, la cimitir. Există un pericol de infectare în masă și pentru prevenirea unei astfel de catastrofe sînt necesare măsuri extraordinare. Trebuie să învățăm de la Italia și Israel cum să acționăm în aceste situații. Acțiunile vor fi costisitoare, dar ele sînt necesare pentru două luni – martie-aprilie. Posibil că în mai coronavirusul va dispărea de la sine, așa cum se prognozează”, a menționat politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?