Mai mulţi veterani de război se plîng că ar fi daţi uitării

Mai mulţi veterani de război se plîng că ar fi daţi uitării

În Republica Moldova, veteranii de război sunt dați uitării, au pensii mizere, iar autoritățile nu întreprind nimic pentru a le face viața mai ușoară, afirmă Fiodor Ghelici, președintele Asociației Obștești „Moldova Mea”.

Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici a venit însoțit de Gheorghe Copiimulți, veteran al Armatei Române, dar și veteran al Armatei Sovietice, decorat cu ordine și medalii. La ai săi 99 de ani, bărbatul nu are casă, iar pensia 847 de lei nu-i ajunge pentru a-și procura un aparat auditiv de care are nevoie și nici pentru medicamente.

„Vreau să întreb conducerea României și pe cea a Moldovei: Domnilor politicieni, cum se face că un veteran de război, un soldat care a executat ordine, a ajuns în sărăcie lucie?”, a subliniat Fiodor Ghelici.

Gheorghe Copiimulți a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial la început de partea Armatei Române, iar apoi și de partea Armatei Sovietice. Bărbatul s-a ales cu numeroase medalii pentru vitejie, curaj și devotament. Dar astăzi își duce cu greu zilele.

Anișoara Copiimulți, fiica veteranului, spune că tatăl său a fost uitat de autoritățile centrale, având doar uneori atenția autorităților locale. A fost invitat de două ori la întâlnirile cu veteranii, organizate la Primăria Municipiului Chișinău, și niciodată la întâlnirile organizate de președintele Igor Dodon. „Nu avem nevoie de flori, ci de stimă și respect pentru viața grea pe care a dus-o tatăl meu”, a adăugat femeia.

Fiodor Ghelici s-a adresat autorităților cu apelul să-și întoarcă privirea către veterani, iar persoanele care o pot face – să-l ajute financiar pe Gheorghe Copiimulți.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load