X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Mai mulți judecători acuză CSM-ul că intimidează magistrații

25 sep. 2019,, 15:01   Societate
2126 0

Consiliul Superior al Magistraturii a recurs deschis la intimidarea judecătorilor în ședința publică din 24 septembrie, acuză Asociația Judecătorilor din Republica Moldova.

Instituția consideră inadmisibile acțiunile CSM-ului privind amenințarea judecătorilor cu atragerea la răspundere penală pentru pronunțarea unor soluții judiciare defavorabile în cauze civile în care CSM este parte.

„Este reprobabilă punerea în discuție de către CSM a legalității soluțiilor judiciare pronunțate împotriva sa și a competenței judecătorilor. În astfel de situație, arogarea competențelor de control judiciar în propria cauză de către CSM crează o stare de incertitudine și nesiguranță pentru judecători. Acesta reprezintă un semnal clar al organului de autoadministrare judecătorească de subordonare a corpului judecătoresc. O asemenea justiție nu se poate bucura nici măcar de o aparență de încredere din partea justițiabililor”, se spune într-un comunicat emis de Asociația Judecătorilor.

Reprezentanții instituției susțin că CSM a recurs și la interpretarea eronată a legislației cînd a anunțat că va ataca cu recurs decizia Curții de Apel Chișinău prin care a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor.

„Codul administrativ dispune că hotărîrile judecătorești definitive sînt obligatorii pentru participanții la proces și succesorii de drept ai acestora, iar CSM nu este o excepție. Hotărîrile Curții de Apel ca instanță de fond sînt definitive și executorii, în completare putînd fi invocat și art. 251 alin.(2) Cod administrativ”, motivează Asociația Judecătorilor.


„Desconsiderarea publică a actului de înfăptuire a justiției este un precedent foarte periculos, care subminează autoritatea și prestigiul justiției. Unica autoritate în drept a aprecia legalitatea unei hotărîri judecătorești este doar instanța de control judiciar, investită în modul prevăzut de lege. Pînă la pronunțarea soluției instanței de control judiciar, hotărîrea judecătorească se bucură de prezumția absolută de legalitate.

CSM este un organ de autoadministrare judecătorească și nu unul ierarhic superior, în subordinea căruia se află corpul judecătoresc și judecătorii individuali. Poziția manifestată în ședința plenară din 24 septembrie 2019 este una de subminare a corpului judecătoresc, iar prin urmare aceasta nu poate fi acceptată”, atenționează magistrații.

Amintim că CSM nu a dat curs cererii semnate de 87 de magistrați care solicită convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, în cadrul căreia urmează să se propună demisia in corpore a membrilor CSM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?