COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mai mulți elevi au învățat tehnici de restaurare a clădirilor istorice (FOTO)

Mai mulți elevi au învățat tehnici de restaurare a clădirilor istorice (FOTO)

Pe parcursul a cinci zile, mai mulți elevi au avut cursuri teoretice și practice. La început, specialiștii din Italia le-au explicat elevilor specificul lucrărilor de restaurare și le-au prezentat materialele necesare pentru ele.

Mai apoi, tinerii, asistați de experții italieni și de profesorii lor de la școlile profesionale, au realizat mici intervenții la Muzeul Zemstvei, acolo unde s-au desfășurat instruirile, transmite Știri.md.

Ei au efectuat lucrări de curățare, consolidare și integrare a detaliilor interioare, precum și a țesăturii exterioare și a decorațiunilor clădirii vechi de aproape 170 de ani.


Studenții vor fi capabili să înțeleagă în ce stare se află clădirile istorice, să aleagă materialele necesare pentru intervenții și să aplice tehnici simple de restaurare fără a afecta structura originală a imobilelor. Pe termen lung, participanții la atelier pot deveni restauratori profesioniști.

Vineri, 30 august, ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, precum și reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova vor participa la ceremonia de înmînare a certificatelor de participare pentru studenți.

În cadrul evenimentului, care se va desfășura începînd cu ora 14.30 la Muzeul Zemstvei, elevii își vor prezenta lucrările.

Atelierul s-a desfășurat în perioada 26 – 30 august și a fost organizat de Proiectul Uniunii Europene Twinning "Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecția acestuia", în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

În august 2018, proiectul Twinning a organizat primul atelier de lucru conceput pentru sectorul VET, cu genericul Tehnici tradiționale de construcție moldovenești, la Butuceni/ Orheiul Vechi, la care au participat 20 studenți de la școlile profesionale din Chișinău și Orhei.

Atelierul de lucru de anul acesta are drept scop asigurarea continuității activităților debutate în vara anului trecut.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load