Magicianul fotografiei din Moldova, așa cum nu l-ai mai văzut pînă acum (VIDEO)

Magicianul fotografiei din Moldova, așa cum nu l-ai mai văzut pînă acum (VIDEO)

Fiecare om vine în această lume cu o misiune proprie. Unii și-o descoperă încă din fragedă copilărie, iar alții, dimpotrivă, abia ajunși la maturitate.


Roman Rîbaliov este omul care a reușit să demonstreze că din arta fotografică se poate face magie.


El este unul dintre cei mai rîvniți fotografi din țara noastră, dar și dintre cei mai talentați și modești.


S-a născut într-o localitate aflată la doar 40 km distanță de capitală, acolo unde și-au slobozit rădăcini toate amintirile legate de copilărie, dar și de perioada cînd a pus mîna pentru prima dată pe un aparat de fotografiat.


În localitatea Anenii Noi a copilărit și a prins gustul fotografiei, care a renăscut mult mai tîrziu, dar care l-a transformat și l-a făcut să își trăiască pasiunea intens.Pe cînd era elev la școală, a avut șansa să facă niște cursuri de fotografie în Tabăra de pionieri. Deși primele încercări au fost naive, totuși sînt însoțite de amintirile și senzațiile în care i se părea că vede lumea din prisma obiectivului aparatului de fotografiat – mult mai frumoasă și mai colorată, altfel decît o văd alții.


Dacă la începuturi protagoniștii fotografiilor sale au fost membrii familiei, peste ani el a ajuns să imortalizeze în poze atît oameni de rînd, cît și oameni cunoscuți de o țară întreagă.O bună perioadă de timp destinul i-a fost legat de computere și programare. Abia în 2002, în viața lui reapare fotografia, cînd se reprofilează și, în scurt timp, devine unul dintre cei mai rîvniți fotografi din Republica Moldova.


Roman Rîbaliov susține că, pentru a fi un fotograf bun, nu este nevoie de un aparat de fotografiat performant, e suficient și un telefon. În arta fotografiei, tot de ce este nevoie este de o viziune diferită asupra lumii.„Un aparat de fotografiat este doar o cutie, care nu are nicio valoare fără omul care o ține în mînă. Aparatul de fotografiat este continuarea mîinilor”, a remarcat Roman, care reușește să creeze adevărate capodopere fotografice.


Potrivit lui, nu calitatea cadrului face o fotografie să fie bună, ci viziunea fotografului transmisă în imagine, emoțiile trezite atunci cînd aceasta este privită.La doar 7 ani distanță din momentul în care arta fotografică pentru Roman Rîbaliov devine nu doar o profesie, dar și domeniul în care își poate exterioriza emoțiile și trăirile, fotograful își deschide o școală în care le împărtășește tinerilor talentați secrete despre modul în care se poate transforma o fotografie într-o capodoperă.


Mai mult decît atît, discipoli ai renumitului fotograf pot deveni chiar și cei care nu-și pot permite să plătească pentru studii.„Am lansat un concurs pentru toți doritorii de a descoperi arta fotografiei. Persoana care va reuși să facă cel mai bun selfie are toate șansele să beneficieze de cursuri fotografice gratuite în școala mea”, a mărturisit fotograful.


Un alt concurs, lansat pe 1 aprilie curent, îndemna doritorii de a face cursuri fotografice să își tatueze logotipul școlii, iar în schimb primeau șansa de a deveni discipoli ai talentatului Roman Rîbaliov și chiar să își facă studiile gratuit.


Deși șansa de a face studii la un astfel de maestru al fotografiei este, fără îndoială, unică, totuși școala reprezintă doar o etapă de început. După cum spune chiar Roman Rîbaliov, pentru a atinge succesul, studiile sînt insuficiente – trebuie să trăiești prin ceea ce faci și să simți fiecare suflare a cadrului pe care vrei să-l imortalizezi.O fotografie bună ia naștere în mintea celui care urmează să o facă, restul ține doar de partea tehnică. Arta fotografiei nu este deloc ușoară, dimpotrivă, în spatele unei fotografii bune, adesea, stau ore de muncă grea.


Un proiect de suflet al fotografului este și cel la care muncește acum. Roman Rîbaliov își dorește să realizeze în viitorul apropiat un album fotografic în care sînt imortalizate zilele obișnuite ale locuitorilor Chișinăului. Totodată, acesta lucrează și la un album în care vor intra fotografii ale Moldovei, dar nu neapărat peisaje, ci mai curînd imagini care redau o atmosferă și o stare a sufletului.Deși îi place nespus de mult ceea ce face, totuși are un vis ascuns, în care el nu fotografiază pentru bani, pentru acea remunerare materială, ci doar pentru satisfacție sufletească, deși recunoaște că cea mai mare pasiune a sa este legată de fotografierea nunților – evenimentele de familie în urma cărora se umple de energie. Doar fotografiile realizate la nunți devin comoară pentru familii, ele fiind revăzute mereu și rămînînd în istorie.


Roman Rîbaliov este omul care știe cu adevărat cum să dezgolească, într-o simplă poză, sufletul omului. El este fotograful a cărui măiestrie este de unii neînțeleasă, iar de alții admirată.


Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load