MAEIE vine cu precizări referitoare la Raportul anual al Comisiei Europene

MAEIE vine cu precizări referitoare la Raportul anual al Comisiei Europene

După polemicile cu eventuala anulare a regimului liberalizat de vize pentru Moldova, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a ţinut să vină cu unele precizări.

Astfel, Comisarul European pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, a recunoscut eforturile țărilor Balcanilor de Vest și Parteneriatului Estic depuse pentru asigurarea caracterului durabil al progreselor realizate și pentru ca reformele să continue să aducă rezultate concrete, dar totodată a menționat că UE așteaptă consolidarea eforturilor țărilor date, în special în domeniul migrației ilicite, combaterii crimei organizate și corupției.       

Merită de subliniat faptul că marea majoritate a recomandărilor formulate deja se regăsesc în Agenda de Asociere RM – UE pentru anii 2017 – 2019, care a fost aprobată pe data de 4 august 2017, i.e. înainte de publicarea raportului.

De asemenea, referindu-se la statistica privind numărul de cazuri de refuz de intrare și ședere ilegală în UE a cetățenilor moldoveni, este important de reținut că, creșterea semnificativă a numărului respectiv în anul 2016 în comparație cu anul 2015 este direct proporțională creșterii numărului total de călătorii ale cetățenilor RM în Spațiul Schengen în aceeași perioadă.

Totodată, în termeni procentuali, situația a rămas foarte stabilă, limitîndu-se la aproximativ 0,3% de cazuri de refuz de intrare și 0,5% de cazuri de ședere ilegală din numărul total de călătorii în Spațiul Schengen. Menționăm faptul că în anul 2017, conform raportului Comisiei Europene, atît numărul cazurilor de ședere ilegală, cît și numărul solicitărilor de azil au fost în scădere. 

MAEIE apreciază interesul mijloacelor de informare în masă asupra subiectului dat, mai multe publicații avînd loc atît imediat după apariţia raportului, cît și la începutul lunii ianuarie 2018, și își exprimă deschiderea pentru oferirea clarificărilor necesare.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load