Locuitorii din Cinișeuți, Rezina vor să adune bani pentru o cantină socială

Locuitorii din Cinișeuți, Rezina vor să adune bani pentru o cantină socială

Nu uită de cei care au nevoie de ajutor. Locuitorii din Cinișeuți, Rezina s-au mobilizat și au participat la un tîrg de caritate ca să adune bani pentru cantina socială din sat.

 Pentru ca bătrînii să primească mîncare și în acest an, sînt necesari 24 de mii de lei.

Valeriu Roșca confecționează rame pentru icoane. Meşterul spune că a acceptat cu drag să participe la tîrg pentru a ajuta vîrstnicii.

"În primul rînd, avem o vîrstă cînd mîine, poimîine ieșim și noi la pensie și auzind de o măsură care se petrece în sat, am hotărît să dăm și noi o mînă de ajutor", a spus Valeriu Roşca, meșter popular.

Iar femeile au stat ore bune la bucătărie și au gătit bucate pentru tîrg. 

"Astăzi am venit la tîrg, în primul rînd, cu un gînd bun de lumină. Am pregătit de toate, și dulciuri, și sarmale, tot ce e specific poporului nostru moldovenesc."

Cantina socială din Cinișeuți activează de doi ani și este un proiect implementat de HelpAge International, cu suportul financiar al Crucii Roșii din Elveția. În perioada rece a anului, 30 de bătrîni neajutorați din sat au parte de un prînz cald și produse alimentare. Pentru a activa, anual
are nevoie de peste o sută de mii de lei, bani oferiți de organizația britanică HelpAge. 

"Noi organizăm cantina doar pe perioada rece a anului. Ar fi bine ca Primăria din localitate să ne ofere resurse financiare pentru a pregăti prînz cald pentru tot parcursul anului", a spus Ana Maznic, director executiv a Asociației Obștești "Speranța".

Pentru a obține finanțare și în acest an, coordonatorii cantinei trebuie să contribuie cu 24 de mii de lei. Întrucît nu au reuşit să facă rost de aceşti bani, de două săptămîni, bătrînii n-au mai primit mîncare.

"Prin acest iarmaroc vrem să colectăm fonduri pentru contribuția localității", a menţionat Mariana Corcevoi, primarul satlui Cinișeuți.

Filip Colesnic are 72 de ani și suferă de paralizie centrală. Bătrînul locuiește singur, iar în ultimele două ierni a fost beneficiarul cantinei sociale. Acum aşteaptă cu nerăbdare să fie redeschisă.

"Face mîncare bună, mie îmi place. Și borș, și supă, și cașă. Eu nu sînt capricios, mie tot îmi place", a spus Filip Colesnic, beneficiar al Cantinei Sociale.

În Cinișeuți locuiesc peste 2600 de oameni, iar peste cinci sute dintre ei sînt vîrstinici.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load