COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Lista laboratoarelor din țară unde va avea loc testarea la COVID-19

Lista laboratoarelor din țară unde va avea loc testarea la COVID-19

La Bălți, Cahul, Tiraspol, Centrul Republican de Diagnostic Medical și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile vor fi laboratoare unde se vor efectuate teste pentru depistarea coronavirusului. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de ministrul Sănătății, Muncii și protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătății, pentru identificarea rapidă a persoanelor infectate cu coronavirus și asigurarea măsurilor de izolare, testarea de laborator se va efectua conform următoarelor priorități:

Prioritatea 1.


- Pacienții suspecți care întrunesc criteriile definiției de caz pentru infecția COVID 19;

- Lucrătorii medicali cu simptome și contact epidemiologic.

Prioritatea 2.

- Pacienții vulnerabili (din instituțiile pentru îngrijiri de lungă durată, persoane cu dizabilități, persoane în etate cu vîrsta mai mare de 60 ani) cu simptome;

- Grupuri profesionale cu risc înalt de infectare (lucrătorii lor din domeniul sănătății, asigurării ordinei publice, vamă, poliție de frontieră, etc) cu simptome.

Prioritatea 3.

Primii indivizi simptomatici dintr-un focar familial sau instituție de tip închis (de ex. școli, penitenciare, spitale de profil specializat etc.), ceilalți pacienți cu simptome respiratorii similare COVID-19 vor fi considerați cazuri probabile și izolate fără testare suplimentară.

Totodată, începînd cu 10 aprilie, asistența medicală primară (AMP) va implementa tratamentul la domiciliu a pacienților cu forme ușoare a infecției COVID-19, în baza unui Protocol clinic standartizat. Medicii de familie vor asigura identificarea pacienților cu forme ușoare a infecției COVID-19 și informarea acestora privind măsurile obligatorii de tratament, autoizolare și acțiuni în caz de agravare a stării de sănătate.

La fel, Ordinul MSMPS prevede inițierea activității Centrului COVID -19 începînd cu 10 aprilie curent. Centrul COVID -19 va afectua triajul pacienților suspecți la infecția COVID-19 și va asigura plasarea temporară a persoanelor, cărora li s-a prelevat proba pentru testul la COVID-19, pînă la primirea rezultatului testării, cu referirea ulterioară a pacienților confirmați în instituțiile spitalicești, conform criteriilor de referire din Ordin.

Cazurile extrem de grave vor fi transferate la Spitalul Clinic Republican și Institutul de Medicină Urgentă. Copii infectați vor fi internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli infecțioase de Copii și Institutul Mamei și Copilului (Clinica „Emilian Coțaga”), iar gravidele vor fi internate la Maternitatea Municipală nr. 2.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load