TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Legumele crescute pe malul rîului Bîc conțin nitrați și plumb

Legumele crescute pe malul rîului Bîc conțin nitrați și plumb

Mai multe feluri de legume crescute pe malul rîului Bîc conțin plumb și au depășită limita admisibilă de nitrați. Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care a prelevat probe în aval de stația de epurare a municipiului Chișinău și satul Țînțăreni, a constatat că apa din rîu nu poate fi folosită pentru piscicultură, activități de agrement și irigare.


În proba de sfeclă roșie investigată nivelul de plumb este depășit cu 0,04 mg/kg și conținutul de nitrați este depășit cu 502 mg/kg (de 0,5 ori), notează deschide.md.


În proba de ceapă conținutul de nitrați este depăşit cu 6 mg/kg, iar nivelul de plumb este în limitele admisibile. În probele de varză cercetate nu au fost depistate depăşiri ale conţinutului de nitraţi sau plumb.Conform rezultatelor investigațiilor efectuate, pe acest segment apa este foarte poluată după parametrii sanitaro-chimici.


Totodată, nu s-au constatat depășiri ale concentrațiilor maximal admisibile la metalele grele nichel, cupru, zinc, cadmiu și plumb.Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că persoanele fizice pe segmentul dat utilizează contrar legislației naționale apa poluată în scopuri de irigare. Autorizațiile de folosire specială a apei nu au fost prezentate.


De asemenea, pentru determinarea plumbului în aerul atmosferic au fost prelevate trei probe paralele. Rezultatul cercetărilor de laborator denotă că nu sînt depășiri.În schimb, se atestă depășiri de valori la conținutul de metale grele în probele de nămol și sol din punctele de control. Limita la conținutul de plumb este depășită de 1,6 ori. Potrivit ANSP, posibil, pe segmentul „satul Bîc – satul Țînțăreni” pot fi obiective care prelucrează sau utilizează clandestin în procesul de producere compuși ai metalelor toxice, fapt care va influența și în continuare poluarea componentelor de mediu.Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load