COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Legea privind măsurile de susţinere pe perioada stării de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial

Legea privind măsurile de susţinere pe perioada stării de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial

Legea privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 aprilie.

Această lege organică a fost adoptată în temeiul prevederilor art. 106 din Constituție, prin angajarea răspunderii Guvernului față de Parlament, transmite MOLDPRES.

Pe 1 aprilie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un pachet de măsuri anticriză. Hotărîrea a fost aprobată în contextul stării de urgență, declarată prin Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova la 17 martie curent , și are drept scop instituirea unor măsuri suplimentare de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Potrivit vicepremierului Serghei Puşcuţa, ministru al Finanţelor, „pe segmentul social au fost adoptate măsuri care constituie o acţiune fără precedent, care nu a fost aplicată în ţara noastră niciodată”.


Astfel, urmează să fie majorat ajutorul de șomaj, iar suma minimă va fi de 2 775 lei, sînt extinse categoriile beneficiare ale ajutorului de șomaj pentru persoanele care se înregistrează în calitate de șomeri, dar nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj. Totodată, s-a decis majorarea venitului minim lunar pentru familiile defavorizate pînă la 1 300 lei, pe perioada stării de urgență, și majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil pînă la 975 lei.

De asemenea, legea prevede subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/indemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, 100%/60% impozite și contribuții aferente salariilor/indemnizațiilor achitate, în funcție de motivul sistării activității.

Titularii de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență vor fi scutiți de plata pentru patentă. De asemenea, pentru această categorie, pentru persoanele care practică activitate independentă, întreprinzătorii individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, vor fi restituite contribuțiile sociale în sumă fixă.

Pentru sectorul HORECA se prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 15%. Agenții economici care și-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situații Excepționale vor beneficia de amînarea, pînă la 25 iulie, a termenului de achitare a taxelor locale.

Pentru implementarea respectivelor măsuri va fi necesară alocarea suplimentară a 816 milioane de lei, fapt ce urmează a fi prevăzut în cadrul exercițiului de rectificare bugetară, ce va fi realizat în termeni proximi.

Ședința Parlamentului, planificată pentru ziua de 2 aprilie, în cadrul căreia Guvernul urma să prezinte proiectul pentru care și-a asumat răspunderea, în şedinţa sa din 1 aprilie, nu a avut loc din lipsă de cvorum. Însă, potrivit legislației, dacă în decurs de 72 de ore de la asumarea răspunderii executivului pentru un proiect de lege, în Parlament nu se depune o moțiune de cenzură, prevederile proiectului intră în vigoare.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load