La Programul ,,Prima Casă” vor putea aplica și angajații din sectorul privat

La Programul ,,Prima Casă” vor putea aplica și angajații din sectorul privat

Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind modul de acordare din bugetul de stat a compensațiilor pentru salariații din sectorul privat, doritori să participe la program.


Formula de calcul a compensațiilor reiese din costul maxim al unei locuințe de 600 de mii de lei. Statul va compensa treptat pînă la 50 la sută din suma de bază a creditului ipotecar, care nu include dobînzile aferente, comisionul de garantare și alte plăți bancare. Compensația se acordă lunar, de la aprobarea cererii pentru finanțare pînă la finalizarea perioadei de rambursare a creditului ipotecar.


În cazul în care beneficiarul din sectorul privat este și părinte care are copii, statul va compensa pînă la 100% din suma de bază a creditului ipotecar.


Mijloacele financiare în acest scop vor fi stabilite anual în bugetul de stat. Pentru anul 2019, sînt prevăzute 20 milioane de lei. Suma respectivă va fi ajustată anual în funcție de solicitările recepționate de la autoritățile publice și resursele disponibile în buget.


Pentru a fi eligibili în cadrul programului, beneficiarii trebuie să întrunească următoarele condiții: costul locuinței nu poate depăși 600 de mii de lei, contribuția proprie inițială trebuie să fie de cel puțin 10% din prețul de procurare a locuinței, restul creditului ipotecar, de rînd cu plățile aferente, urmează a fi achitat într-o perioadă de cel mult 25 de ani.


Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în 2018. Pînă acum, 2282 de tineri și familii tinere și-au procurat propria locuință cu ajutorul Programului guvernamental ”Prima Casă”.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load