COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

La o sută de femei revin 91 de bărbați

La o sută de femei revin 91 de bărbați

Populația feminină predomină în rîndul populației cu reședință obișnuită. În anul 2018, la o sută de femei reveneau 91 de bărbați. Raportul diferă semnificativ în funcție de anumite grupuri de vîrstă.

Bărbații predomină în grupul de vîrstă 0-14 ani, raportul fiind de 105 bărbați la o sută de femei. În grupul de vîrstă 15-34 ani, numărul bărbaților și femeilor este aproape identic. Diferențele sunt mai accentuate în cazul populației în vîrstă de 35-64 ani și 65 ani și peste, la o sută de femei revenind 91 bărbați și, respectiv, 61 bărbați, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Potrivit Biroului Național de Statistică, speranța de viață la femei este mai mare decît la bărbați. Femeile trăiesc mai mult decît bărbații în medie cu aproape opt ani. Speranța de viață la naștere, în anul 2018, a constituit 75 de ani pentru femei și puțin peste 66 de ani în cazul bărbaților. Acest decalaj este cauzat de nivelul mai înalt al mortalității premature a bărbaților, în special a celor în vîrstă aptă de muncă (16-62 de ani).

Datele statistice mai arată că femeile se căsătoresc mai timpuriu decît bărbații. Vîrsta medie a femeii la prima căsătorie, în anul 2018, a constituit 25,8 ani, iar la bărbați de 28,7 ani. Cei mai mulți bărbați, care s-au căsătorit în anul 2018, aparțin grupului de vîrstă 25-29 ani (37,9%), iar în cazul femeilor predomină căsătoriile la vîrsta de 20-24 ani (36,5%). Căsătoriile de pînă la 20 de ani sunt mai frecvente în mediul rural: 10,2% din numărul căsătoriilor înregistrate în mediul rural au fost încheiate de femei în vîrstă sub 20 de ani, față de 4% din căsătorii la femeile de aceeași vîrstă, în mediul urban.

Femeile au un nivel de instruire mai înalt decît al bărbaților, însă rata de ocupare în rîndul femeilor este mai mică decît cea a bărbaților. Femeile ocupate au un nivel de studii mai înalt decît bărbații și acestea lucrează preponderent în sectorul serviciilor. Femeile într-o măsură mai mare preferă activități salariate și locuri de muncă formale. Acestea cîștigă în medie cu 14% mai puțin decît bărbații.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load