TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

La frontiera Moldovei cu Ucraina a fost instalat un sistem de monitorizare a radiațiilor

La frontiera Moldovei cu Ucraina a fost instalat un sistem de monitorizare a radiațiilor

La frontiera moldo-ucraineană va funcționa un sistem de combatere a contrabandei cu substanțe nucleare.


Punctele de control „Timkovo” și „Slaveanoserbsk” au fost dotate cu un sistem de monitorizare a radiațiilor în cadrul unui proiect de asistență tehnică internațională realizat în comun cu Ministerul Energeticii al SUA.


Acest lucru a fost comunicat de Serviciul de Stat Grăniceri al Ucrainei, precizînd că proiectul poartă denumirea de „Depistarea și reprimarea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare”.


„De acum înainte pe sectorul Detașamentului de grăniceri Podolsk, în punctele de control „Timkovo” și „Slaveanoserbsk” vor funcționa complexe moderne, eficiente de control automatizat asupra deplasării substanțelor radioactive și a materialelor nucleare”, scrie în comunicat.


Se menționează că reprezentanții Departamentului Energetică al SUA, laboratorului național al SUA LANL, companiilor URS și Rapiscan au efectuat lucrările de punere în funcțiune și testare a complexelor. Sistemul de monitorizare a radiațiilor va funcționa o perioadă în regim de testare.


Datorită acestor complexe grănicerii pot depista mișcarea surselor de radiații ionizante, a unei game largi de radionuclizi industriali și medicali și materiale nucleare speciale.


Realizarea proiectului va permite polițiștilor de frontieră să verifice prezența materialelor nucleare și radioactive la persoane, în încărcături și mijloace de transport.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load