COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

La colegiul de Inginerie din Străşeni, a fost lansat un centru de pregătire profesională

La colegiul de Inginerie din Străşeni, a fost lansat un centru de pregătire profesională

Noi oportunități pentru studenţii Colegiului de Inginerie din Străşeni, unde a fost lansat un centru de pregătire profesională.

Statul a investit în tehnică de laborator modernă şi calculatoare noi, iar viitorii absolvenţi, pe lîngă experienţa acumulată, au posibilitatea să se angajeze la una dintre cele 18 companii partenere în domeniul ingineriei.

Proiectul are ca scop stoparea fenomenului migraţiei în rîndul tinerilor.

Studenţii de anul doi sînt deja încadraţi în producţie. Ei învaţă să creeze cu un soft special modele tridimensionale:


"Prin acest program eu pot face diferite piese, ca mai apoi să le pot trimite la producţie, realizare. Orice piesă pot să fac, începînd de la volanul unei maşini şi pînă la maşină integral.

"După modelarea piesei, care vine de la colegul meu, ea ajunge la mine. Eu prelucrez piesa printr-o tehnologie, un soft. După asta, încarc pe un flash modificările făcute de către mine, merg la simulator, ulterior la producţie."

Alexandru s-a întors la studii în oraşul natal după ce a muncit într-o companie de cablaje: "Mi-am început activitatea din 2011, şapte ani am lucrat, iar după am luat decizia să-mi continui studiile, cunoştinţe noi, perspectivă mai largă pentru viitor. Aici putem executa de la piese simple pînă la matrice, ele sînt foarte scumpe de prelucrat, iar la noi, aşa ceva nu se execută".

Administraţia colegiului spune că în următoarea perioadă vor să mai deschidă alte cîteva secţii de producţie.

"Elevii noştri în sfîrşit pot să aplice la tehnologii noi avansate, ceea ce ţine de prelucrări, așchiere, des utilizate în Europa şi în lume, în general. Putem spune că intrăm în reţeaua europeană de centre educaţionale, iar Moldova va fi recunoscută în plan european", a declarat Serghei Scaticalov, director-adjunct al Colegiului de Inginerie din Străşeni.

Studenţii sînt încîntaţi de posibilităţile de instruire de la colegiu:

"După ce voi finaliza colegiul, am posibilitatea să fac practică, să muncesc la una din companiile care colaborează cu colegiul nostru, doi ani putem face o practică bună acolo, ca ulterior s avansăm şi în funcţie, chiar şi în alte companii".

"E bine că s-a deschis acest centru la noi, primul în Moldova, pentru că după ce vom absolvi şcoala vom avea un loc de muncă asigurat".

În cadrul Colegiului de Inginerie din Străşeni învaţă 60 de studenţi. Pe lîngă diploma de absolvire, cursanţii primesc patru certificate și diplome recunoscute la nivel internațional.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load