COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Judecătorii vinovați de pierderea cazurilor de la CEDO pot fi aduși în fața justiției

Judecătorii vinovați de pierderea cazurilor de la CEDO pot fi aduși în fața justiției

Judecătorii care au emis hotărîri în baza cărora țara noastră a fost condamnată la CEDO ar putea fi trași la răspundere. Guvernul propune ca aceștia să fie acționați în instanță pentru a fi obligaţi să restituie statului sumele achitate în procesele pierdute.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat la ședința de vineri a Cabinetului de Miniştri.

Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în plenul Parlamentului. Solicitat să comenteze inițiativa executivului, serviciul de presă al Consiliului Superior al Magistraturii ne-a declarat că va veni ulterior cu o reacţie, transmite publika.md.


Guvernul a venit cu această iniţiativă după ce, la începutul anului, a fost obligat de CEDO să achite un milion şi jumătate de euro în dosarul "Gemenii".

Pentru cazurile pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în 2019, guvernul a plătit despăgubiri de jumătate de milion de euro, dublu faţă de acum doi ani. Ministerul Justiției a avut o astfel de inițiativă și în 2016, iar în vizor erau zeci de judecători. Niciun magistrat nu a fost însă tras la răspundere.

Instanțele au respins toate cererile de chemare în judecată, invocînd o decizie a Curţii Constituţionale din 2016, potrivit căreia statul poate cere despăgubiri doar dacă există o sentinţă prin care vina a fost demonstrată.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load