Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Jucăria slime are o compoziţie chimică periculoasă

21 aug. 2019,, 23:00   Societate
3405 0

Cunoscutele jucării antistres în formă de pastă vîscoasă, numite slime, sînt dăunătoare pentru sănătatea copiilor.

Comisia Europeană a interzis recent comercializarea acestora în blocul comunitar. În ţara noastră însă acestea pot fi cumpărate uşor. Medicii trag un semnal de alarmă şi atenţionează că pasta gelatinoasă are o compoziţie chimică periculoasă.

Jucăria slime pentru copii este periculoasă datorită substanţei care o face elastică. Reporterul echipei prime.md a mers la Piaţa Centrală din Chişinău împreună cu un reprezentant al Agenției pentru Protecția Drepturilor Consumatorului. Inspectorul a descoperit numeroase abateri.

Preţul unui slime este de doar 20 de lei, însă efectele pe care acesta le poate provoca ar putea costa scump. Unii comercianţi nu știu că jucăriile pe care le vînd pot provoca intoxicaţii grave. Nici cumpărătorii nu sînt conştienţi de riscuri.

Potrivit legii, pentru a interzice vînzarea slime-urilor periculoase, Agenția pentru Protecția Consumatorilor trebuie să înregistreze cel puțin o reclamație din partea cumpărătorilor. Pînă acum însă acest lucru nu s-a întîmplat. Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că în fiecare zi cîțiva copii ajung la Institutul Mamei şi Copilului după intoxicaţii cu substanțe chimice periculoase. De multe ori, micuţii prepară smile-uri artizanale conform reţetelor de pe Internet, folosind substanțe chimice de uz casnic. În rezultat, se aleg cu arsuri.


„În primul rînd, este vorba de o arsură chimică a cavității bucale, a esofagului și a stomacului. Aceasta duce la cicatrizarea esofagului, cu îngustarea ulterioară a acestuia şi pînă la obstrucția completă. Copilul nu poate mînca, mîncarea nu trece prin esofag în stomac „, a spus şeful secţiei Terapie Intensivă, IMC, Mihail Maliţev.

Aceste intoxicaţii sînt deosebit de periculoase pentru copiii de pînă la 3 ani. O dată cu apariția simptomelor precum înroșirea gurii, lăcrimarea, anxietatea și lipsa poftei de mîncare, trebuie să consultați imediat un medic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?