Italia ar putea oferi pensii pentru moldovenii care muncesc acolo

Italia ar putea oferi pensii pentru moldovenii care muncesc acolo

Odată cu atingerea vîrstei de pensionare, moldovenii care muncesc în Italia ar putea beneficia de pensie din acest stat. Urmează ca, în viitorul apropiat, ţara noastră să înceapă negocierea unui proiect în acest sens.


Proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vîrstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova. Aceasta se referă la cei care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Italia și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.


Astfel, cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Republica Italiană, la atingerea vîrstei de pensionare, vor beneficia de pensie din acest stat. Totodată, pe perioada de activitate vor fi asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, iar membrii familiei vor fi asigurați în cazul decesului întreținătorului. Vor beneficia de pensii și alte prestații doar persoanele care au plătit contribuții de asigurări sociale de stat în țara în care sînt angajate, notează tv8.md


Conform principiului proporțional de calculare a pensiilor, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Aceasta va fi transferată în statul de domiciliu al persoanei.


Proiectul Acordului urmează să treacă toate etapele și procedurile interne aferente semnării, ratificării și introducerii în vigoare a unui tratat.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load