COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Istoria unei moldovence revenită acasă din Olanda, din cauza epidemiei

Istoria unei moldovence revenită acasă din Olanda, din cauza epidemiei

La mijlocul lunii martie, autoritățile au decis să autorizeze mai multe curse charter pentru cetățenii moldoveni care vor să revină acasă.

De atunci, cifra oficială arată că peste 5 mii de persoane care se aflau temporar pe teritoriul altor țări, fie cu scopuri educative, fie pentru a-și lărgi veniturile, au ales să revină acasă, scrie Unimedia.

Dacă unii și-au schimbat destinația anului 2020 pe motiv că se simt mai în siguranță facînd față pandemiei la ei acasă, alții au fost nevoiți să o facă, altfel rămîneau fără venituri, chiar și pentru a se întoarce acasă. Cipriana este moldoveancă, studentă la o universitate din Regatul Țărilor de Jos, care a revenit cu o cursă charter, marți, seara, alături de alte peste 100 de persoane.

Ea a povestit că din cauza măsurilor impuse de autoritățile de acolo, a rămas fără locul de muncă, temporar, care îi asigura venitul ca și studentă, iar universitatea la care învață a fost închisă pînă la sfîrșitul verii.


Regatul Țărilor de Jos, țară cu aproape 30 de mii de cazuri confirmate de Covid-19, a fost nevoită ca și alte țări din lume să instituie măsuri de protecție pentru cetățenii săi. În acest sens, activitatea mai multor instituții de învățămînt a trecut pe sistemul online. Cipriana fiind studentă acolo, ne-a mărturisit că lecțiile online le-ar putea continua și acasă, în Moldova, astfel reducînd din cheltuielile vieții cotidiene, mai ales că a rămas și fără jobul care îi asigura un venit ca și student.

Drumul spre casă a fost anevoios și emoționant, povestește Cipriana. Unul dintre cele mai mari aeroporturi din țară de la Amsterdam, era pustiu, iar unicii „călători” erau moldovenii.

„Ajunși la bordul avionului, am fost echipați cu mănuși, măști și dezinfectant, iar în timpul zborului, obligați să semnăm două documente: pentru care ne asumăm responsabilitatea de a sta izolați și să achităm polița medicală, pentru care toți s-au arătat sceptici, pentru că au asigurare europeană, ea însă neavînd valoare la noi în țară. Deja la intrarea în țară, din avion ieșeau doar cîte 18 persoane, procedură ce a luat ceva timp, iar în autocar la fel, păstrîndu-se distanța”, povestește Cipriana.

Deși la noi autoritățile au limitat oamenii în acțiuni pe timp de pandemie, pe parcursul zilei poti fi zăriți mai mulți locuitori din Chișinău care vizibil nu se arată „grăbiți” la serviciu.Totuși, de o zi fiind acasă, Cipriana a povestit că orașul arată „trist”, iar comparativ cu olandezii, la noi lumea este mult mai precaută.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load