Iraida Gorea: „Eu sînt mîndră că trăiesc în Moldova!” (VIDEO)

Iraida Gorea: „Eu sînt mîndră că trăiesc în Moldova!” (VIDEO)

Moldovenii formează un popor talentat, plin de oameni de valoare care au ştiut dintotdeauna să ducă faima ţării noastre şi peste hotarele ei.


Iraida Gorea este unul dintre cetăţenii care a reuşit să promoveze Republica Moldova în afara ţării, participînd nu demult la concursul internaţional „Grandma World”, de unde s-a întors cu titlul de cea mai frumoasă bunică din lume.


Spune că-şi iubeşte ţara la nebunie şi a ales să trăiască aici, chiar dacă de-a lungul timpului a primit zeci de oferte de a se stabili cu traiul în unele dintre cele mai frumoase ţări ale lumii.


În continuare puteți citi textul înterviului: 


Noi, dacă o să plecăm cu toții, cine o să rămînă ca să facă ceva pentru copiii și nepoții noștri ca să fie aici, acasă?


Ar trebui ca noi să dezvoltăm patriotismul mai mult, să nu ne sfădim, să facem ceva frumos aici, nu în afară, să ne unim, să fim moldoveni uniți și frumoși. Înainte erau șezători la țară, ar fi bine de reînnoit toate acestea.


Se spune încă din bătrîni că unde ai băut prima apă de izvor, acolo îți sînt rădăcinile și rădăcinile te trag înapoi fără să vrei. Tu crești în sus, spre soare, te dezvolți, naști copii, dar totuși acasă e mai bine.


Astăzi, din păcate, unii moldoveni aleg să plece peste hotare. De ce credeți că fac acest pas?


Din păcate, da, îmi pare foarte rău că sînt astfel de timpuri pentru țara noastră. Dar, probabil, a fost ca un fel de propagandă. Că iată acolo trăiesc mai bine, că acolo se stabilesc și e mult mai bine. Da, pentru tineret poate e mai ușor de a se stabili, mai ales dacă nu e formată familia. Dar, totuși, propaganda asta că la noi în țară e foarte rău, dar acolo e mai bine, asta sperie mult tineret. Uitați-vă la noi cîte oferte de serviciu sînt. Nu știu din ce cauză, dar noi iubim în ultimul timp să ne jeluim. Noi spunem că peste tot este murdar, dar de ce nu începem de la noi? De ce așteptăm pe cineva? Lasă primăria pentru că ea pimește bani, lasă pe celălalt că primește bani. Tu dacă nu primești bani, dar vrei să trăiești în curățenie, de ce nu începi tu?


Ce condiții trebuie să fie create pentru ca cetățenii noștri să rămînă acasă?


Ar trebui de acolo de sus, legile să le revadă. Mai mult să asculte oamenii, pentru că uitați-vă la țară ce se face la noi. Iar ne jeluim. Fără să vrem iar începem să ne jeluim.


Este Republica Moldova o țară de viitor?


Da, dar trebuie noi să o iubim! De ce noi ne temem să spunem că sîntem moldoveni? Iar mă întorc la acele clipe frumoase cînd eu purtam acea panglică cu drapelul nostru și era scris Moldova. Știți ce mîndră eram? Și acum sînt mîndră că trăiesc în Moldova. Da, salariul e mic, e puțin, dar, totuși, noi aici trebuie să facem ceva, nu toți pot să plece. Ce facem noi din țara cu care noi trebuie să ne mîndrim?


Participînd la concursul internaţional Grandma World, cîte participante știau despre RM?


Da, cunoșteau despre Moldova, chiar din Lituania, Estonia, Rusia, Ucraina. Sîntem practic de aceeași vîrstă și cunoșteau cîte ceva. Mai puțin cunoșteau din Coreea, din Peru. Cele din Belgia, Germania cunoșteau Moldova, pentru că, probabil, acum sîntem o țară mai promovată. Sîntem harnici, sîntem o nație frumoasă, talentată. Uitați-vă cîți copii talentați avem, care aduc doar trofee în țară!


De ce nicăieri nu-i ca acasă?


Pentru că, într-adevăr, nicăieri nu-i ca acasă! Pîinea, apa, chiar și copiii care sînt plecați. Familiile întregi care sînt plecate spun că, totuși, pîinea la noi e mai gustoasă. Totul e mai gustos, pentru că e acasă. Eu cînd plecam peste hotare, pentru o perioadă scurtă și reveneam, la hotar mi se forma un nod în gît de bucurie că eu mă întorc acasă. La toți, probabil, acest lucru este. Unii stau acolo și spun că nu se mai întorc în Moldova, nu din cauza că aici ar fi foarte rău, dar peste un timp oarecare ei vor să revină.


Peste ani, tot în Republica Moldova vă vedeți?


În ospeție plec, poate chiar astăzi dacă aș putea. Vă spun cinstit, stau cinci zile și în a șasea deja vreau acasă. Chiar cînd plec la mare, în vacanță, stau cinci zile, după care mă trage înapoi să vin. Să plec pentru a trăi peste hotare nu îmi doresc.


Ce înseamnă pentru d-stră "acasă"?


Acasă... numai acest cuvînt cît de mult înseamnă! Acasă înseamnă părinții. Din păcate, copii nu putem spune, pentru că mulți sînt plecați. Mai înseamnă strămoșii, iarba ceea care începe acum să înverzească, tot ce este frumos și vine din suflet.


În cazul în care doriţi să deveniţi protagoniştii rubricii „Nicăieri nu-i ca acasă” sau ştiţi pe cineva care, după ani de pribegie, a ales să rămînă în Republica Moldova, daţi-ne de veste la adresa de email intreaba@noi.md, iar noi cu drag vom arăta lumii întregi motivele care v-au ţinut acasă şi care nu vă lasă să plecaţi. 


Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.


Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load