COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

iPhone XS și tablete iPad Pro, cumpărate din bani publici pentru angajații unei instituții

 iPhone XS și tablete iPad Pro, cumpărate din bani publici pentru angajații unei instituții

Unii reprezentanți ai conducerii Agenției Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului de Interne folosesc telefoane Apple de ultimă generație, tablete iPad Pro și un computer MacBook pro cumpărate din bani publici, dar fără organizarea unui concurs de achiziții și fără justificarea necesității de procurare anume a acestor modele scumpe.

Asta arată un raport al Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor, care a efectuat un control pentru anul 2018 și primele luni ale anului 2019, notează Noi.md cu referire la moldovacurată.md.

Inspectorii au mai stabilit că o parte din bunurile Agenției au fost date în folosință aparatului central al Ministerului de Interne, însă la cîteva zile după schimbarea guvernării au fost restituite. De asemenea, inspectorii au descoperit că o parte din angajați au primit sporuri salariale pentru că ar fi muncit în zilele de odihnă, fapt ce contravine legii, iar șefa Direcției Economico-Financiare ar fi ridicat neîntemeiat două salarii, din două funcții pe care le deținea concomitent. Centrul Național Anticorupție a refuzat să inițieze o cauză penală în baza Raportului.


Raportul Inspecției Financiare, datat cu 30 septembrie 2019, arată că Agenția a cumpărat în anul 2018 tehnică de calcul de ultimă generație și anume:

Două computere ASUS a cîte 16 332 lei bucata;

Două tablete Apple iPad Pro a cîte 16 227 lei bucata;

Două telefoane iPhone XS 64 GB a cîte 25,141 de lei bucata;

Un notebook Apple MacBook pro, 13-inc – 39 798 lei bucata.

Inspectorii au notat că aparatele respective au fost date în folosință conducerii Agenției. Ei au menționat, de asemenea, că nu este clară procedura prin care au fost atribuite contractele de achiziționare și nici care a fost ”necesitatea de a procura astfel de modele la așa preț”, explicațiile oferite în timpul controlului arătînd că tehnica era necesară pentru ”utilizarea documentelor și arhivelor de documente în format electronic în cadrul ședințelor de lucru (...), pentru schimbul operativ de materiale de serviciu, prin diferite softuri și aplicații IT, pentru participarea în conferințe în format webinar cu colegii și cu omologii din țările partenere”.

Actuala conducere a Agenției a răspuns că telefoanele, tabletele și notebook-urile au fost procurate prin contracte de valoare mică, sugerînd că acesta ar fi motivul din care nu s-a organizat un concurs de achiziții, dar a menționat că toate au fost ulterior înregistrate la Trezoreria Regională Chișinău și trecute în evidența contabilă. ”Mai mult ca atît, conform rezultatelor inventarierii desfășurate la 4.12.2019, tehnica nominalizată se află în volum deplin”, se spune în răspunsul ARM.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load