Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ion Ştefaniţă: Trebuie să dezvoltăm marca „Galeriile subterane moldoveneşti”

19 apr. 2019,, 12:40   Societate
3223 0

La Chișinăul există un număr mare de pivnițe, care ar putea primi statut de monumente protejate de stat, iar Moldova în ansamblu, ținînd cont de prezența unei multitudini de tuneluri, ar putea şi ar trebui să dezvolte marca „Galeriile subterane moldovenești”.

Este opinia exprimată de conducătorul Agenției Naționale pentru Inspecția și Restaurarea Monumentelor, Ion Ştefăniţă, în cadrul conferinței de presă cu tema „Cum să protejăm patrimoniul istoric al Moldovei”, organizate la Centrul de presă Sputnik Moldova, transmite Noi.md.

Răspunzînd la întrebarea cu privire la obiectele de patrimoniu cultural noi, care ar putea fi reconstruite pentru a fi prezentate publicului, turiștilor interni și externi, Ion Ștefăniță a declarat că, în cadrul studiului patrimoniului chișinăuian, în contextul legendelor despre catacombele sale, în octombrie 2018 a fost lansat un proiect de studiere a Chișinăului subteran.

„Și acum putem spune cu încredere că avem o moștenire subterană foarte mare în capitală, există o aglomerare de pivnițe. Noi vom propune un statut pentru protecția lor și acestea vor fi incluse în Registrul monumentelor protejate de stat, acestea vor reprezenta în viitor infrastructura turistică pentru Moldova", a subliniat șeful Agenției Naționale pentru Inspecția și Restaurarea Monumentelor.

„Probabil, Chișinăul este singurul oraș din Europa unde există numeroase pivnițe. Comunitatea evreiască a construit o mulțime de pivnițe. Prin urmare, putem integra acest patrimoniu ca o funcționalitate în magazinele de vinuri, restaurante, cafenele și diverse alte structuri turistice. Am văzut aşa ceva la Tbilisi, la Varșovia. De ce să nu facem şi noi asta? Promovăm vinurile din Moldova. Aceste pivnițe sînt un subiect pentru dezvoltarea acestui patrimoniu", a spus Ion Ștefăniţă.


El nu a numit suprafața totală a pivnițelor din Chișinău, menționînd că acestea sînt peste tot în partea istorică a capitalei moldovenești. „În fiecare cartier există cel puțin 20 de pivnițe. Trebuie să ne concentrăm asupra acestui patrimoniu, astfel încît să avem o arheologie urbană. Este necesar să acordăm mai multă atenție acestui subiect", a declarat șeful Agenției Naționale pentru Inspecția și Restaurarea Monumentelor.

De asemenea, specialistul a reamintit că în ţară au fost descoperite numeroase tuneluri. O asemenea moștenire există la Cahul. „Este un moment foarte interesant. Nimeni nu știe cînd au fost construite, care le este funcționalitatea. Există atît de multe întrebări. Orașul Leova este situat, de asemenea, deasupra tunelurilor. Trebuie să fie studiate. Există tuneluri şi la Hîncești, la Fălești. Am un nou scop – de a dezvolta o astfel de marcă cum ar fi „Galeriile subterane moldovenești", a spus Ion Ștefanită.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?