Interzicerea vînzării produselor din tutun în apropierea școlilor, declarată constituțională

Interzicerea vînzării produselor din tutun în apropierea școlilor, declarată constituțională

Norma potrivit căreia unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 m2 ce vînd produse din tutun trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 m de la instituţiile de învăţămînt şi instituţiile medico-sanitare a fost declarată constituțională.


O sesizare la acest subiect a fost depusă de către fostul deputat Simion Grișciuc. Autorul sesizării a pretins că norma contestată nu asigură o concurență loială între comercianți deoarece, deși interzice vînzarea produselor din tutun la o distanță mai mică de 200 m de la școli, această interdicție este aplicabilă doar în cazul unităților comerciale a căror suprafață este mai mică de 20 m2, fără a se răsfrînge în privința unităților comerciale cu o suprafață mai mare.


Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă și a recunoscut constituțională prevederea respectivă din Legea privind controlul tutunului. Potrivit Curții, prin această interdicție autoritățile au urmărit protecția sănătății tinerilor și a colectivității în general.


„Curtea a menționat că reglementarea distanței care trebuie să existe între unitățile comerciale care vor să comercializeze produse din tutun și instituţiile de învățămînt şi instituţiile medico-sanitare se bazează pe date științifice, potrivit cărora densitatea acestor unități în apropierea instituțiilor de învățămînt este asociată cu răspîndirea la nivel ridicat a fumatului printre elevi. Astfel, prin această măsură, legislatorul a urmărit realizarea a două scopuri: protecția sănătății tinerilor și protecția sănătății colectivității în general”, se arată în hotărîrea Curții.


Această hotărîre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load