Interdicţie de zbor pentru avioanele utilizate de Air Moldova

Interdicţie de zbor pentru avioanele utilizate de Air Moldova

Este vorba despre compania aeriană ucraineană Yanair, aeronavele căreia au fost activ folosite de transportatorul moldovean Air Moldova. Astfel, aceasta a primit interdicţie de a efectua zboruri din cauza nivelului de securitate neconform.


Potrivit informaţiilor difuzate, rezultatele unei inspecții complexe a companiei aeriene Yanair, au demonstrat o serie de neajunsuri (unele dintre acestea fiind importante) în organizarea activităților operatorului de transport care ar putea afecta siguranța zborurilor, transmite RBC-Ucraina cu referire la Serviciul de Stat pentru Aviație.


În acest sens, Administrația de Stat a Aviației a decis suspendarea certificatului de operator al companiei aeriene Yanair de la 03:00 pe 7 iunie.


Reamintim că aeronavele companiei ucrainene Yanair sînt activ folosite de compania aeriană din Moldova Air Moldova.


La sfîrșitul anului 2018, compania aeriană moldovenească Air Moldova a închiriat patru nave de la compania ucraineană Yan Air, cu sediul în Zhytomyr. Acestea au efectuat în principal zboruri spre Tel Aviv, Istanbul și Bologna.


Prima aeronavă, Boeing B737-400, cu numărul de înmatriculare (UR-CQX), a intrat în flota YanAir pe 19 iunie 2018. UR-CQX a făcut, de asemenea, parte din flota USAir, US Airways, Aero Contractors, YanAir și AirMoldova. Vîrsta aeronavei este de 28 de ani și 7 luni. Nava a încetat zborurile din Chișinău la 17 mai 2019.


A doua aeronavă este Airbus A321 cu numărul de înregistrare (UR-COJ), acest avion era folosit de AirMoldova. UR-COJ a devenit parte a parcului YanAir la 18 iulie 2016. Înainte de YanAir, a făcut parte din flotele Alitalia, Asian Wings Airways, YanAir, Eritrean Airlines (închiriate) și a revenit la flota YanAir pe 26 septembrie, 2017, iar actualmente va activa în cadrul AirMoldova. Vîrsta aeronavei este de 21 de ani. Această navă a încetat zborurile din Chișinău pe 11 mai 2019.


Restricţia faţă de Yanair se datorează scandalului pe care l-au ridicat mai multe ediţii de presă din Moldova atunci cînd au scris despre aeronava, care, cînd se apropia de Chișinău, a început să schimbe în mod ciudat traseul, să piardă și să recîștige altitudinea, să se încline și să facă alte manevre ciudate. Mulți dintre pasageri s-au simţit prost, iar la sosire una din pasagerele leşinate a avut nevoie de îngrijire medicală.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load