INP atenționează șoferii să fie atenți la depășiri

INP atenționează șoferii să fie atenți la depășiri

Depășirile efectuate în locuri interzise sau fără asigurarea șoferilor înainte de manevrare au fost cauza producerii a 47 de accidente rutiere, de la începutul acestui an, în care au decedat 3 persoane, iar 64 au fost traumate, transmite NOI.md.


INP pe pagina sa de facebook a atașat Regulamentul Circulației Rutiere unde este clar stipulat unde avem dreptul să depășim un vehicul și cum efectuăm manevra în siguranță.


Depăşirea este interzisă:
- în intersecţiile cu circulaţia nedirijată şi în imediata apropiere înainte de acestea;
- pe trecerile pentru pietoni şi în imediata apropiere înainte de acestea;
- în tuneluri;
- pe trecerile la nivel cu calea ferată şi la o distanţă mai mică de 100 m înainte de acestea.


Depăşirea cu ieşirea pe banda de circulaţie în sens opus este interzisă:
- în intersecţiile cu circulaţia dirijată;
- pe sectoarele de drum cu cîmpul vizual limitat;
- în locurile unde s-a creat un rînd de vehicule ai căror conducători sînt obligaţi să respecte un semnal de interzicere a trecerii sau în cazul în care circulaţia se desfăşoară lent;
- în cazul în care trecerea în sensuri opuse este imposibilă, conducătorul de vehicul pe partea căruia se află obstacolul trebuie să cedeze trecerea;
- pe drumurile cu declivitate pronunţată, unde trecerea concomitentă în sensuri opuse a două vehicule este imposibilă, conducătorul vehiculului în pantă trebuie să cedeze trecerea vehiculului în rampă.


Înaintea depăşirii, conducătorul vehiculului trebuie să se asigure că:
- niciun conducător de vehicul care îl urmează nu a început depăşirea;
- cel care îl precedă pe aceeaşi bandă nu a semnalizat intenţia de a depăşi sau intenţia de a preselecta spre stînga;
- poate efectua depăşirea fără a pune în pericol sau a stînjeni circulaţia din sens opus, adică banda pe care urmează să se angajeze are un spaţiu suficient şi viteza vehiculului ce urmează a fi depăşit permite executarea acestei manevre;
-poate să revină pe banda precedentă fără a stînjeni vehiculul depăşit.
- imediat după executarea depăşirii, nu se reduce brusc viteza şi nu se opreşte decît în cazuri excepţionale.


INP atenționează că vehiculele se depăşesc numai pe partea stîngă. Ca excepţie, vehiculele ai căror conducători au semnalizat intenţia de a schimba direcţia spre stînga şi au început manevra.


Conducătorul trebuie să menţină în timpul depăşirii un interval lateral suficient în raport cu vehiculul pe care îl depăşeşte, mai cu seamă la depăşirea bicicletelor, ciclomotoarelor şi motocicletelor fără ataş.


Conducătorul este obligat să revină pe banda de circulaţie iniţială, după ce a efectuat depăşirea pe banda de sens opus, precum şi atunci cînd această manevră a fost efectuată pe banda de circulaţie cu acelaşi sens, dacă rămînerea lui pe această bandă creează obstacole altor vehicule care vin din spate cu o viteză mai mare.


Conducătorului de vehicul ce urmează a fi depăşit îi este interzis să creeze obstacole depăşirii prin mărirea vitezei sau alte acţiuni.


În afara localităţilor, conducătorii vehiculelor lente, cu masa sau gabaritul depăşite şi ai celor lungi trebuie să menţină între ei un spaţiu care ar permite finalizarea manevrei de depăşire în siguranţă de către alte vehicule. Excepţie de la regulă sînt cazurile în care ei înşişi intenţionează să depăşească sau circulaţia este intensă, precum şi la deplasarea pe drumurile care au cel puţin două benzi pe sens;
- în cazul în care situaţia rutieră nu permite depăşirea unui vehicul lent, conducătorul acestuia este obligat, la prima posibilitate, să cedeze trecerea vehiculelor care îl urmează.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load